Facebook Pixel

Зупинилися: ЄС не подовжив санкції проти Януковича, Пшонки та їхніх синів за розтрату держкоштів

Євросоюз вирішив не подовжувати санкції проти президента-втікача Віктора Януковича та колишнього українського генпрокурора Віктора Пшонки, а також їхніх синів Олександра та Артема за розтрату держкоштів. Про це йдеться в Офіційному журналі ЄС.

Обмежувальні заходи проти зазначених осіб, «які притягуються до кримінальної відповідальності в Україні під час розслідування злочинів, пов'язаних із розкраданням державних коштів та їхнім незаконним виведенням за межі країни», було запроваджено в березні 2014 року. Строк застосування санкцій добіг кінця 6 вересня 2022 року.

Утім, Янукович разом зі своїм сином і далі перебувають під іншими обмежувальними заходами – за «роль у підриві чи становленні загрози територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України, стабільності та безпеці держави».

Контекст. У січні 2022 року Янукович подав до Окружного адміністративного суду міста Києва (ОАСК) черговий позов проти Верховної Ради, у якому вимагає визнати відсутність у Ради повноважень позбавляти посади президента України в інший спосіб, ніж імпічмент.

У травні цього року Печерський районний суд міста Києва надав дозвіл на арешт Віктора Януковича за вчинення державної зради (ч.1 ст. 111 КК України).

У липні двох колишніх міністрів часів Януковича — ексглаву Мін'юсту Олександра Лавриновича та ексглаву МЗС Костянтина Грищенка — оголосили в міжнародний розшук.

Подякувати 🎉