Facebook Pixel

Київщина має перспективи виноробного регіону — кейс сімейної виноробні

Як працює родинна виноробня Berezhnyi winery. Обкладинка Олександра Шатова

Як працює родинна виноробня Berezhnyi winery. Обкладинка Олександра Шатова

Виноробня Berezhny winery — той випадок, коли сімейна справа кількох поколінь стає на комерційні рейки. Виготовлення вина «для себе» перетворилося на бізнес, коли батьки Ярослава Бережного переїхали до Києва після повномасштабного вторгнення. Юрист за фахом, Бережний та його дружина Юлія вклали власні накопичення у покупку ділянки під виноградники у 2022 році, а 2024 року отримали ліцензію малого винороба. The Page розповідає, як Бережний обирав землю під виноградники, шукав українські сорти та почав виходити на вітчизняний ринок.

Виноробство — сімейна справа

Quote«Скільки себе пам'ятаю, батьки мене змушували саджати виноград. В Херсонській області піски, тому саджали його у спеціально підготовану яму. В яму треба засипати усяку траву, перемішати з піском, залити водою. Все це там гріється, пріє, за якийсь час все «перегорить» — можна садити виноград. Всі мої канікули були чудові: я копав ями», — згадує своє дитинство Бережний.

Батько Бережного, як і його дід, займалися виноробством «для себе»: готову продукцію роздавали рідним та знайомим, щось продавали серед своїх. Батько робив не менше 500 л на рік і вирощував лише улюблені сорти — «Молдову» та «Ізабеллу». Бережний наголошує, що ці сорти кілька років тому заборонили в Євросоюзі для комерційного використання через збільшений вміст метилового спирту.

По лінії матері родичі Бережного традиційно займалися дистиляцією алкоголю.

«По-народному — «робили самогон». Зараз це називається «дистилят крафтовий» — роблять з картоплі або зерна. Зерновий — це те, що в Шотландії та Ірландії називають «віскі», — уточнює Бережний.

У 2021 році винороб пройшов навчання в Українській академії дистиляції та отримав диплом дистилятора. Сім’я купила невеликий аламбік (перегінна ємність) на 50 л. Потім під замовлення їм зробили ще один аламбік — на 300 л.

Власники виноробні Berezhnyi winery Ярослав Бережний із дружиною Юлією, донькою Софією та сином Богданом.

Власники виноробні Berezhnyi winery Ярослав Бережний із дружиною Юлією, донькою Софією та сином Богданом.

«І просто з вина, яке я робив, переганяв виноградний бренді. Раніше це називалось коньяком, а зараз за новими законами це називається виноградний бренді», — розповідає винороб.

Отримання ліцензії на виноградний бренді у Бережних ще попереду, поки виробляють його «для себе». Насправді родина не збиралася так вже швидко запускати й комерційне виробництво вина, але батьки Бережного у 2023 році все ж таки перебралися до Києва, родина збільшилася, фінансові потреби зросли. У червні 2023 року після підриву Каховської дамби їхній будинок затопило, то повертатися нема куди. Потрібно будувати житло на новому місці.

Власницею виноробні є дружина Бережного — Юлія. Він каже, що саме вона придумала назву Berezhnyi winery, та завдяки її впевненості і знанням вдалося запустити сімейний бізнес. Юлія написала бізнес-план, вмовила чоловіка взяти грант від держави.

«Мабуть, тому що вона виросла в сім'ї, де є своє сімейне підприємство — олійна справа сім'ї Ясельських. Вони давлять олію з соняшнику у Миколаївській області», — пояснює Бережний.

Від вибору земельної ділянки до отримання ліцензії винороба

Бережний ще до переїзду вивчав особливості регіону та побачив, що Київщина за кліматом має всі перспективи виноробного регіону.

Quote«Я дивився, які опади, які морози, скільки повинен виноград набрати цукру у відсотках — якщо менше ніж 20 буде, то вино скисне. Ні, можна цукру досипати, щоб воно не скисло, але це порушення технології. Це вже не вино взагалі. Це, як-то кажуть, «наші традиції», — жартує технолог.


Ярослав Бережний із батьком Віктором Миколайовичем та матір’ю Тетяною Павлівною на виноградниках у Вишгородському районі

Ярослав Бережний із батьком Віктором Миколайовичем та матір’ю Тетяною Павлівною на виноградниках у Вишгородському районі

Після переїзду до Києва він шукав ділянку під виноградники таку, щоб мала ґрунти, подібні до херсонських. Перед покупкою ділянки винороб зробив пробу ґрунтів у одеській лабораторії, щоб дізнатися, чи зможе вирощувати на ній виноград. Врешті поступово родина купила 5 га землі під Києвом, у Вишгородському районі.

Зміни у законодавстві для малих виноробів напочатку 2024 року дозволили Бережним меншими витратами отримати ліцензію. Якщо раніше це коштувало 500 тис. грн на рік, то тепер — 780 грн. Щоб оформити ліцензію, довелося виконати ще низку вимог: побудувати будівлю, закупити спеціальне обладнання.

Загалом витрати родини на сімейний бізнес наразі сягнули близько 3 млн грн. Однією з найбільших статей витрат стала купівля обладнання, що коштувало близько 1 млн грн.

Чому Бережні вирощують українські сорти винограду

«Весь виноград, який я підбирав, маю надію, в нашому регіоні повинен набирати не менше 20% цукру. Це дає можливість отримати десь 12% алкоголю. Цього достатньо для того, щоб вино не скисло. Плюс дивилися, яка середня кислотність. Тому що кислотність впливає на перспективу витримування в дубових діжках тощо. І так вийшло, що всі сорти, що відповідали вимогам, — українські», — пояснює Бережний.

На винограднику Бережних вже ростуть «Лівадійський чорний», «Гурзуфський рожевий», «Цитронний Магарача», «Дунай», «Крістал», «Дублянський рожевий», «Ярило». Також є декілька технічних сортів — французьких та американських.

Виноград «Лівадійський чорний», з якого Бережні зробили одне зі своїх вин

Виноград «Лівадійський чорний», з якого Бережні зробили одне зі своїх вин

«Я цього року закупив десь тисячу чи півтори черенків «Чорного доктора» — по всій Україні збирав у любителів виноградів. І прямо зараз в мене у підвалі пророщуються близько чотирьох тисяч саджанців. Я сам особисто порізав їх. Відповідно обробив «корневіном», з гілочок проростив і посадив», — розповідає Бережний.

Перша партія вина, що Berezhnyi winery виготовили після отримання ліцензії, трьох сортів — «Лівадійський чорний», «Гурзуфський рожевий», «Цитронний Магарача». Але виноград для цієї партії довелося закупити у знайомих у Херсонській області, бо перші врожаї нового виноградника не можна збирати. Грона на київських виноградниках обірвали ще на етапі цвітіння, бо все має йти у розвиток коріння та лози. Цього року Бережний також планує закупити виноград у Херсонській області. Свій виноград буде збирати на третій рік.

Quote«Планую зробити не менше 20 тис. літрових пляшок вина. Це мінімальний план, який дозволяє зробити обладнання, що у нас є», — поділився винороб.

Також він хоче виготовити близько 200 л бренді — на перспективу, бо ліцензії на комерційне виробництво цього напою поки немає. Крім цього, в планах на осінь — не менше тисячі літрів виноградного соку.

Грант на виробництво виноградного соку «Мій сік»

2023 року Бережні отримали грант на виробництво виноградного соку. Для цього виробництва не потрібна ліцензія. У Бережних на той момент вже був свій виноград українського сорту «Рубін Голодриги».

За виноградний сік «Мй сік» Бережні отримали золоту медаль на Favorite Food & Drinks

За виноградний сік «Мй сік» Бережні отримали золоту медаль на Favorite Food & Drinks

«Якось Асоціація малих виноробів проводила заняття про гранти, ми взяли участь. Ми якраз зробили сік, а гранти передбачають неалкогольний напій. І під виробництво соку нам зробили прес. Держава профінансувала 250 тис. грн. Це крапля, але якби не ця крапля, то нам ще складніше було б. Тому що всі гроші, що були, просто вийшли [мова йде про власні накопичення]. Нині важливо вже вийти на продажі. Бо доходами ще ніхто не займався, через те, що не було ліцензії», — пояснює Бережний.

Минулого року зробили першу партію соку 500 л. Сік швидко розійшовся через знайомих особисто, через невеликі торговельні мережі знайомих та на дегустаціях. На конкурсі Favorite Food & Drinks виноградний сік отримав золоту відзнаку.

Бережний наголошує, що сік справді вийшов гарний. Тому цього року він планує зробити 1000 літрів. Але собівартість продукту виходить високою, роздрібна ціна доволі висока: літр соку у скляній пляшці — 150-170 грн. Його виробництво виявилося дуже ресурсозатратним та дорогим. На літр соку пішло 1,4 кг винограду, а процес приготування має свою специфіку:зібрану ягоду в один день перебивають, віджимають, нагрівають і розливають.

«Такого соку ви ніде не знайдете точно, ні за смаком, ні за виглядом, але ціна його дуже висока, бо електрика дорога. А технологія передбачає пастеризацію у 82-84 градуси», — каже Бережний.

Проте залучати інвесторів або партнерів до свого бізнесу винороб категорично не хоче: йому важливо зберегти своє бачення всіх процесів.

Перспективи малого винного виробництва в Україні

Quote«Пишуть мені в інстаграм, чи можу продати одну-дві-десять пляшок. Але, чесно, ти коли сам винороб-технолог, у тебе немає часу продавати. Тому я хочу робити вино і напряму віддавати його ритейлерам. Я не буду займатися організацією продажів і пересилкою», — поділився планами Бережний.

Щоб вийти у торговельні мережі, потрібно взяти участь у конкурсах та отримати нагороди і відгуки фахівців. Саме цим натепер і зайняті Бережні. На конкурсі Favorite Food & Drinks у квітні червоне сухе вино «Лівадійський чорний» отримало срібну медаль, а на спеціалізованому конкурсі Wine Spirit Ukraine — бронзову.

Сухе червоне вино «Лівайдійський чорний», що взяло вже дві нагороди на різних конкурсах

Сухе червоне вино «Лівайдійський чорний», що взяло вже дві нагороди на різних конкурсах

Про вихід на експорт Бережні поки не думають. Найбільше зараз лякає блокування кордонів. Тому поки що націлені розвиватися у межах України.

Вже після покупки ділянки Бережний дізнався, що його виноградник знаходиться у перспективному для зеленого туризму місці. В 5 км від них розташований зоопарк «12 місяців», а у 500 м — популярна стайня «Соломахине ранчо». За туристичним напрямом він і бачить перспективи для розвитку свого бізнесу.

«За п’ять років буде дорога через ліс, по боках біленькі паркани, маленький готель, ресторанчик, де будуть проводити дегустації», — так підприємець бачить майбутнє своєї справи.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉