Facebook Pixel

Наслідки підриву росіянами дамби Каховської ГЕС (оновлюється)

Наслідки підриву росіянами дамби Каховської ГЕС

Наслідки підриву росіянами дамби Каховської ГЕС

Одеська область готується приймати людей з Херсону

Як повідомив голова Одеської військової районної адміністрації Юрій Крук, в Одеському районі готово 1100 місць для переселенців та готують ще.

Голова Громадської ради при Одеській обласній військовій адміністрації Сергій Братчук поділився відео катастрофічних наслідків підриву російськими окупантами греблі Каховської ГЕС.

По Дніпру пливе дах будинку, знесеного потопом (відео)

Your browser doesn't support HTML5 video.

Одеська ОВА інформує про ситуацію щодо евакуації людей з Херсонської області у зв’язку з ситуацією на Каховській ГЕС.

Quote«У зв‘язку з підривом Каховської ГЕС та евакуацією цивільного населення з зон підтоплення Одеська область максимально в короткий термін має можливість розмістити 3291 особу у місцях компактного поселення. Зараз в оперативному режимі відпрацьовується питання щодо розміщення осіб у приміщеннях закладів освіти та приватних секторах. У тісній співпраці з колегами з Херсонської обласної військової адміністрації, громадськими організаціями, міжнародними фондами щодо евакуації, прихистку та надання первинної допомоги», — йдеться у повідомленні.

Для осіб, які переміщуються є телефонна гаряча лінія, зокрема для розв'язання питань розміщення +38 (067) 304-91-95

Для повідомлень про зниклих безвісти у зоні підтоплення на Херсонщині працює гаряча лінія.

У випадку, коли близькі або знайомі, які мешкають у районі техногенної катастрофи, не виходять на зв'язок, слід терміново повідомляти про це на гарячу лінію уповноваженого: 0 800 339 247, мешканці тимчасово захоплених територій можуть скористатися Viber або WhatsApp за телефоном: (095) 896-04-21.

Володимир Зеленський провів термінове засідання РНБО з приводу підриву конструкцій Каховської ГЕС.

Quote«Доручено провести евакуацію з районів ризику та забезпечити питною водою всі міста й села, які забезпечувалися водою з Каховського водосховища. Робимо все, щоб врятувати людей. Задіяні всі служби, військові, Уряд, Офіс», — повідомив Президент.

На засіданні РНБО погоджено комплекс міжнародних і безпекових заходів, щоб притягти Росію до жорсткої відповідальності за цей теракт.

Засідання РНБО

Засідання РНБО

Лебеді плавають біля палацу культури в Новій Каховці (відео)

Your browser doesn't support HTML5 video.

Херсон. Станом на 10:00 евакуйовано вже 742 особи.

Quote«Вода прибуває. Ситуація ускладнюється тим, що деякі дороги розмиває. Це унеможливлює проїзд до окремих населених пунктів. Евакуаційні групи шукають інші шляхи», – зазначають в МВС України.
Quote«росія зруйнувала Каховську греблю, спричинивши, ймовірно, найбільшу техногенну катастрофу в Європі за останні десятиліття і поставивши під загрозу життя тисяч цивільних осіб. Це жахливий воєнний злочин. Єдиний спосіб зупинити росію, найбільшого терориста XXI століття, – це вигнати її з України», – написав Глава МЗС Дмитро Кулеба у Twitter.

Поліцейський на Херсонщині рятує собаку (відео)

Your browser doesn't support HTML5 video.

У Херсоні на острові продовжується евакуація з трьох пунктів збору, — голова Херсонської МВА Роман Мрочко. Гідропарк і нафтогавань вже затоплено. Лежачих і маломобільних вивозимо до лікарень.

Підтоплення у Херсоні

Підтоплення у Херсоні

Підтоплення у Херсоні

Підтоплення у Херсоні

Підтоплення у Херсоні

Підтоплення у Херсоні

Підтоплення у Херсоні

Підтоплення у Херсоні

Підтоплення у Херсоні (відео)

Your browser doesn't support HTML5 video.

Станом на ранок у Новій Каховці затоплена «Казкова Діброва», нижня частина паркової території. Також затоплені літній кінотеатр, кафе «Цитадель». Вода піднялась до дитячого майданчика і пам'ятника Шевченка, першої вулиці, яка йде паралельно Дніпру, повідомив міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко.

Рівень води починає падає вище за течією Дніпра у Запорізькій області. Вода відійшла вже на 9-10 метрів. Саме через падіння рівня води є загроза для ЗАЕС.

Падіння рівня води (відео)

Your browser doesn't support HTML5 video.

Укргідроенерго заявляє, що внаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано. Станція відновленню не підлягає.

За попереднім прогнозом очікується спрацювання водосховища впродовж наступних 4 днів.

Quote«Станом на 9:00 6 червня рівень води в Каховському водосховищі стрімко знижується, розпочалась евакуація населення з потенційних районів затоплення. Неконтрольоване зниження рівня водосховища є додатковою загрозою для тимчасово окупованої Запорізької АЕС. Вода з Каховського водосховища необхідна для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС. Зараз станційний ставок-охолоджувач наповнений. Український персонал ЗАЕС моніторить усі показники», йдеться у заяві.

Сім місяців тому компанія Dämmningsverket AB змоделювала можливі наслідки підрив у дамби Каховської ГЕС.

Quote«Згідно з Женевською конвенцією, руйнування дамби Росією було б військовим злочином», — зазначили у компанії

Модель підриву дамби Каховської ГЕС (відео)

16 тисяч людей на правому березі Херсонщини у критичній зоні, вже є підтоплення

За словами голови Херсонської ОВ Олександра Прокудіна, станом на 7:30 повністю або частково затоплено такі населені пункти:

  • Тягинку,
  • Львів,
  • Відрадокам'янку (Бериславський район).
  • Іванівка,
  • Микільське,
  • Токарівка,
  • Понятівка,
  • Білозерка,
  • мікрорайон Острів (Херсонський район).

Наразі організовано евакуацію мешканців даних населених пунктів. О 12:00 на залізничному вокзалі м. Херсона вирушить евакуаційний поїзд до міста Миколаїв.

Херсон. Район Нафтогавань (відео)

Your browser doesn't support HTML5 video.

За словами голови Херсонської облради Самойленка, критичної позначки вода досягне приблизно об 11-й годині.

Тим часом у Новій Каховці через підрив ГЕС затопило місцевий зоопарк «Казкова Діброва». За поки що не підтвердженою інформацією, всі тварини загинули.

Затоплений зоопарк «Казкова Діброва» (відео)

Your browser doesn't support HTML5 video.

Президент України Володимир Зеленський терміново скликав засідання РНБО

Quote«Російські терористи руйнуванням дамби Каховської ГЕС лише підтверджують для всього світу, що їх треба вигнати з кожного куточка української землі. Жодного метра не можна їм залишати, бо кожен метр вони використовують для терору. Лише перемога України поверне безпеку. І ця перемога буде. Ані водою, ані ракетами, ані чим завгодно ще терористам не вдасться зупинити Україну», написав він.

Зруйнована дамба Каховського водосховища (відео)

Your browser doesn't support HTML5 video.


Quote«Підрив рашистами Каховської ГЕС може мати негативні наслідки для ЗАЕС, проте ситуація контрольована.Внаслідок підриву рівень води в Каховському водосховищі стрімко знижується, що є додатковою загрозою для тимчасово окупованої Запорізької АЕС», — повідомляють у Енергоатомі.

Вода з Каховського водосховища необхідна для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС. Зараз станційний ставок-охолоджувач наповнений: станом на 8:00 ранку рівень води становить 16,6 метра, і цього достатьно для потреб станції.

На даний час ситуація на ЗАЕС під контролем, український персонал моніторить усі показники.

Quote«У Херсоні вимкнули електропостачання у мікрорайоні Корабел. За кілька годин у цьому мікрорайоні також відключать газопостачання», — повідомив голова Херсонської міської військової адміністрації Роман Мрочко.


Супутниковий знімок зруйнованої дамби Каховської ГЕС

Супутниковий знімок зруйнованої дамби Каховської ГЕС


Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉