Facebook Pixel

Фрідман хоче отримати чверть бюджету Люксембургу у якості компенсації

Власник фірми Veon, що володіє «Київстаром», Михайло Фрідман вимагає від Люксембургу $15,8 млрд компенсації за «експропрійовані» активи. Це чверть річного бюджету європейської країни.

Про це пишуть росзмі.

Фрідман вимагає від Люксембургу $15,8 млрд: деталі

Фрідман подав позов до країни ще у лютому 2024 року. Йдеться про активи акцій люксембурзьких компаній, через які він інвестував в Альфа-банк, X5 Group, Veon та ін. Їх ціна становить $8 млрд. Вони були заморожені у рамках накладення санкцій на проросійського олігарха.

Якщо Фрідман не доб'ється свого, то планує позиватись у Комісію ООН з права міжнародної торгівлі або у Стокгольмський арбітраж.

Нагадаємо, що у квітні Михайло Фрідман і його бізнес-партнер Петр Авен скасували через суд Євросоюзу санкції, введені проти них у 2022 році. При цьому у нього залишились санкції з іншого пакету, 2023-го.

Яка доля Фрідмана зараз

Фрідман входить до переліку санкцій ЄС через вторгнення росії в Україну. ЄС називає Фрідмана «провідним російським фінансистом і помічником найближчого оточення путіна».

20 жовтня 2022 року президент України Володимир Зеленський ввів санкції проти 1374 компаній та 256 російських бізнесменів. Серед них і Михайло Фрідман, який володіє ABH Ukraine Limited. Шляхом санкцій його активи в Україні віддано у розпорядження АРМА.

3 грудня 2022 року Національне агентство з боротьби зі злочинністю Великої Британії затримало Михайла Фрідмана.

Олігарху було висунуто звинувачення у відмиванні грошей, змові з метою обману Міністерства внутрішніх справ і наданні неправдивих свідчень. Його відправили під домашній арешт.

4 квітня 2023 року Національне агентство з боротьби зі злочинністю Великої Британії (NCA) припиняє два з трьох напрямів розслідування щодо російського мільярдера Михайла Фрідмана після 4 місяців арешту. З жовтня олігарх переїхав до Ізраїлю і наразі регулярно приїздить до москви.

18 серпня 2023 року БЕБ склало підозру російському олігарху у відмиванні 100 млн грн Sense Bank.

5 вересня 2023 року Служба безпеки України склала підозру на російського олігарха Михайла Фрідмана. Його підозрюють у фінансуванні війни проти України. За даними правоохоронців, банк Фрідмана у росії Альфа-Банк кредитує російських військових та оборонні підприємства рф. А фірми олігарха постачають у російські військові частини сухпайки, одяг та іншу продукцію під торговим знаком «армия россии».

У грудні 2023 року СБУ оголосила у розшук Михайла Фрідмана.

Позиція Київстару

"Відповідно до діючого в Україні законодавства, власник — особа, яка має право власності. Право власності складається з трьох «правоздатностей»: право володіння, право користування- та право розпорядження. Тобто він на свій розсуд володіє, користується і розпоряджається належним йому майном.

ПрАТ «Київстар» не пов`язаний із діяльністю Михаїла Фрідмана. Власності у Київстар Михаїл Фрідман не має та жодної ролі в управлінні Київстар не відіграє.

Загальнодоступною є інформація, що 100% акціонером Київстар є міжнародна група VEON ltd, з керуючим офісом у Нідерландах. Михайло Фрідман є одним з акціонерів компанії Letter One, яка володіє міноритарною часткою акцій у VEON ltd. Відповідно до заяви СEO LetterOne Мервіна Девіса, яка є у відкритому доступі, підсанкційні особи не отримують дивіденди, комунікації або будь-які кошти чи економічні ресурси прямо або побічно від діяльності letterOne (і, відповідно, VEON), їхні активи в бізнесі фактично заморожені, вони не мають жодних акціонерних прав і навіть якщо санкції будуть скасовані — правління не зобов'язане повертати ці права. https://letterone.com/news-and-insights/statement-by-mervyn-davies-chairman-and-jonathan-muir-chief-executive-letterone/ Київстар — самостійний у прийнятті своїх рішень. Компанія діє в інтересах нашої країни та суспільства, і є найбільшим інвестором, платником податків на ринку електронних комунікацій та обʼєктом критичної інфраструктури України".

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉