Facebook Pixel

БЕБ повідомили про підозру Михайла Фрідмана у відмиванні 100 млн грн «Sense Bank»

Детективи БЕБ склали повідомлення про російському олігарху та колишньому власнику «Sense Bank» Михайлу Фрідману. Він підозрюється у відмиванні 100 млн грн «Sense Bank»

Про це пише прес-служба БЕБ.

Деталі справи БЕБ проти Михайла Фрідмана

На початку червня БЕБ арештувало 738 об’єктів нерухомості (квартири, торгові центри, земельні ділянки, житлові будинки), які перебувають у власності банку.

Фрідман раніше володів понад 30% його статутного капіталу «Sense Bank» через кіпрську офшорну компанію. За даними БЕБ, він разом з компаньйонами-росіянами, напередодні та упродовж збройної агресії російської федерації проти України, відмили та вивели за банку понад 1 млрд гривень. Метою таких дій було уникнення можливих негативних наслідків у вигляді накладення санкцій.

Нагадаємо, що 20 липня НБУ ухвалив рішення вивести з ринку системно важливий банк АТ «СЕНС БАНК». З 21 липня Фонд гарантування вкладів вводить у банку тимчасову адміністрацію. Того ж дня Кабмін ухвалив рішення про націоналізацію "Сенс Банку». Держава придбала його за 1 грн. Власником стає Міністерство фінансів. Спочатку головою «Sense Bank» став Дмитро Кузьмін, але 14 серпня його замінила Олена Зубченко – колишня членкиня наглядової ради Державної іпотечної установи та директорка Департаменту фінансової політики Міністерства фінансів.

Яка доля Фрідмана зараз

Фрідман входить до переліку санкцій ЄС через вторгнення росії в Україну. ЄС називає Фрідмана «провідним російським фінансистом і помічником найближчого оточення путіна».

3 грудня 2022 року Національне агентство з боротьби зі злочинністю Великої Британії затримало Михайла Фрідмана.

Олігарху було висунуто звинувачення у відмиванні грошей, змові з метою обману Міністерства внутрішніх справ і надання неправдивих свідчень. Його відправили під домашній арешт.

4 квітня 2023 року Національне агентство з боротьби зі злочинністю Великої Британії (NCA) припиняє два з трьох напрямів розслідування щодо російського мільярдера Михайла Фрідмана після 4 місяців арешту. Зараз російський олігарх і досі перебуває у Великій Британії.

Чим володіє Фрідман в Україні

В Україні Фрідман володіє національним оператором «Київстар» та IDS Ukraine, найбільшим виробником бутильованої води. Останній належить бренд «Моршинська».

У червні 2022 року суд заарештував 100% акцій українських бізнесів групи IDS Ukraine. Восени того самого року Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) отримало в управління заарештовані корпоративні права. У лютому 2023 року АРМА оголосило конкурсний відбір управителя для арештованих активів, а 14 квітня обрало оцінювача для них.

Фрідман вийшов із ради директорів Veon, що володіє «Київстаром» одразу після вторгнення (наприкінці лютого 2022 року). Але й далі володіє Veon.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉