Facebook Pixel

ЄС зняв санкції з власників Альфа-Банку Михайла Фрідмана та Петра Авена

Суд Євросоюзу задовольнив позов власників одного з найбільших російських банків Альфа-Банк Михайла Фрідмана та Петра Авена і зняв з них санкційні обмеження. Про це повідомили у Суді ЄС.

Quote«Суд вважає, що Рада ЄС не надала достатньо доказів того, що мільярдери прямо причетні до війни в Україні, створивши потенційний прецедент для інших апеляцій. Включення Авена та Фрідмана до підсанкційних списків не було виправданим», – йдеться у повідомленні Суду ЄС.

У повідомленні європейського Суду йдеться, що підстави, які висунула Рада ЄС, можуть свідчити про зв’язки Петра Авена і Михайла Фрідмана з путіним або його оточенням. Проте ніщо не вказує, що вони підтримували дії чи політику, які загрожують територіальній цілісності і незалежності України, або що вони підтримували осіб, відповідальних за анексію Криму чи дестабілізацію України.

Рішення Загального суду можуть бути оскаржені у вищій інстанції ЄС – Європейському суді. Апеляція може бути подана протягом 2 місяців і 10 днів з моменту повідомлення про рішення.

Що відомо про власників «Альфа-Банку» Михайла Фрідмана та Петра Авена

Петр Авен та Михайло Фрідман – акціонери Альфа-Груп, конгломерату, що включає Альфа-Банк, один із найбільших російських банків.

Після початку повномасштабного вторгнення у лютому 2022-го Рада ЄС внесла бізнесменів до підсанкційного списку та заморозила їхні активи за зв’язки з путіним і причетність до фінансування тероризму.

Фрідман та Авен повністю заперечили ці звинувачення, на що Рада ЄС не змогла надати додаткові докази, щоб залишити підприємців під санкціями.

Михайло Фрідман народився в Україні і заробив мільйони на нафтовій, телекомунікаційній, банківській та роздрібній торгівлі в росії до того, як майже десять років тому переїхав у Лондон.

Петр Авен – колишній російський науковець, політик і бізнесмен, статки якого станом на лютий 2023-го року становили £4,5 млрд.

Нагадаємо, у лютому 2024-го Канада зняла санкції з колишньої дружини Михайла Фрідмана Ольги Айзіман.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉