Facebook Pixel

Єврокомісія надасть Угорщині допомогу в 900 млн євро, щоб подолати її вето на фінансування України

Єврокомісія надасть Угорщині допомогу в 900 млн євро, щоб подолати її вето на фінансування України

Єврокомісія надасть Угорщині допомогу в 900 млн євро, щоб подолати її вето на фінансування України

Європейський Союз схвалив 900 мільйонів євро авансових платежів Угорщині в рамках її досі замороженої частки коштів відновлення, оскільки блок прагне подолати вето Будапешта на допомогу Україні. Про це повідомляє Reuters.

Виконавчий орган ЄС — Європейська комісія — виключила Угорщину з постпандемічного економічного стимулювання блоку через занепокоєння щодо корупції та відступу від демократичних стримувань і противаг за часів прем’єр-міністра Віктора Орбана.

Своєю чергою Угорщина заблокувала рішення, які очікуються наступного місяця, надати Україні 50 млрд євро економічної допомоги до 2027 року та почати переговори з Києвом про вступ до ЄС. Будапешт також заблокував план надання Києву військової допомоги ЄС у розмірі 20 млрд євро та виступає проти антиросійських санкцій.

Орбан, який рекламує свої зв'язки з москвою, каже, що Угорщина не більш корумпована, ніж інші країни ЄС.

Будапешт розгорнув рекламну кампанію, що паплюжить Європейську комісію, а партія Орбана «Фідес» просуває законопроєкт про «захист національного суверенітету» від іноземного втручання — обидва кроки підвищують ставки в зіткненнях Угорщини з ЄС.

Торг з Угорщиною

Державне інформаційне агентство MTI цитує головного представника Угорщини в ЄС Тібора Наврачіча, який заявив, що Будапешт продовжить переговори з Брюсселем, щоб розблокувати «всі кошти ЄС, на які ми маємо право, якомога швидше».

Представники ЄС заявили, що змінений план відновлення Угорщини коштує 10,4 млрд євро протягом кількох років – або близько 5% ВВП Угорщини у 2023 році, – включаючи 4,6 млрд євро в рамках RePowerEU: 0,7 млрд євро у вигляді грантів і 3,9 млрд у вигляді позик.

Представники ЄС заявили, що Угорщина використає гроші RePowerEU для модернізації свого сектору електроенергетики за допомогою розумних лічильників і цифровізації енергетичних компаній.

Рішення Комісії у четвер схвалити змінений план відновлення Угорщини тепер має бути схвалено іншими країнами ЄС, можливо, під час переговорів 8 грудня між міністрами фінансів 27 держав-членів.

Офіційні особи ЄС очікують, що наступного року відбудуться дві виплати приблизно по 460 млн євро кожна.

Офіційні особи наполягали, щоб для отримання доступу до коштів Угорщина відповідала умовам ЄС щодо боротьби з корупцією та забезпечення незалежності судової системи.

Офіційні особи ЄС повідомили, що блок розглядає можливість розблокування допомоги Угорщині, щоб заручитися підтримкою Будапешта для України. Однак нещодавно джерела, залучені до підготовки саміту лідерів ЄС 14-15 грудня для обговорення України, висловили дедалі більший скептицизм щодо можливості впливу на Орбана.

Подякувати 🎉