Facebook Pixel

Україна відчула дефіцит виробництва електроенергії — ІЕД

Україна відчула дефіцит виробництва електроенергії — ІЕД

Україна відчула дефіцит виробництва електроенергії — ІЕД

В Україні у другій половині листопада та першій половині грудня відчувався дефіцит електроенергії через низьку температуру та обстріли росією енергетичної інфраструктури. Про це йдеться у Місячному економічному моніторингу України від Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

Була обстріляна Старобешівська ТЕС, блоки на інших ТЕС та ТЕЦ зупинялися для аварійних ремонтів. Ракетного удару також було завдано по одній із шахт ДП «Торецьквугілля». Крім того, сонячні електростанції генерували недостатню кількість електричної енергії через хмарну погоду. Тому обсяг генерації був недостатнім на тлі високого рівня споживання. Так, перевищення споживання над виробництвом на 2,2% еквівалентно роботі щонайменше двох додаткових блоків теплових електростанцій.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль звернувся до українців і бізнесу із закликом економити електроенергію через дефіцит потужності, що виник в енергосистемі.

Для покриття дефіциту в енергосистемі залучалась аварійна допомога з Румунії, Словаччини та Польщі, а також відбувався імпорт зі Словаччини, Румунії та Молдови. З 1 грудня технічна спроможність імпорту з Європи до України та Молдови становить 1700МВт. У листопаді Україна збільшила імпорт електроенергії в 3,5 раза порівняно з жовтнем – до 61,1 тис. Мвт-год. Водночас експорт електроенергії скоротився на 41% – до 40,9 тис. Мвт-год.

Державна інспекція ядерного регулювання України продовжила ліцензію на експлуатацію енергоблока №1 Південноукраїнської АЕС до 2 грудня 2033 року. Продовження відбулося без тривалої зупинки блоку, що дало можливість виробити додаткову електроенергію для енергосистеми.

ДП «НАЕК «Енергоатом» обіцяє повністю виконати свої зобов'язання щодо забезпечення доступною електроенергією населення (ПСО) цього року. Компанія вже сплатила понад 113 млрд грн з необхідних 121 млрд грн. Сплата «Енергоатомом» та «Укргідроенерго» фінансового ПСО покриває різницю між ринковою ціною та тарифом для населення на рівні 2,64 грн/кВт-год, що є значно нижчим.

НКРЕКП підвищила тарифи на послуги НЕК «Укренерго» на 2024 рік на 9%. Новий тариф з передачі електричної енергії становить 528,57 грн/кВт-год, послуга диспетчерського управління 104,57 грн/кВт-год.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉