Facebook Pixel

Головні підсумки енергетичного тижня, що минає

Генеральна асамблея Асоціації Європейської мережі операторів системи передачі електроенергії ENTSO-E 14 грудня ухвалила остаточне рішення щодо надання повноправного членства українському оператору системи передачі «Укренерго». Наша компанія стала 40-м членом ENTSO-E. Рішення набуває чинності з 1 січня 2024 року. Ця подія практично завершує процес інтеграції української енергосистеми з Європою, який розпочато на початку 2000-х.

Однак поки що відбулася лише технічна складова інтеграції, зазначила екскерівниця Міненерго Ольга Буславець. Попереду – економічна інтеграція на ринок ЄС. Тут Україна має ще багато зробити: привести правила ринку електроенергії до європейських (рівень цінових обмежень на оптових сегментах ринку), встановити безперешкодний доступ до експорту-імпорту електроенергії, запустити форвардний ринок, з яким тісно пов'язані інструменти торгівлі, наявні на ринку електроенергії країн ЄС.

НКРЕКП встановила тарифи на передачу та диспетчеризацію електроенергії «Укренерго». Тариф на передачу (крім тарифу для підприємств зеленої металургії) зріс на 8,9%, порівняно з тарифом на ІІ півріччя 2023 року. Тариф на диспетчеризацію зріс на 9,4%. Це підвищення не спричинить зміни тарифів на електроенергію для побутових споживачів.

«Нафтогаз» продовжує закупівлі природного газу українського видобутку: у період 20.11.23 – 14.12.23 купив 217 млн. кубометрів (ресурс листопада по 13,15 тис. грн без ПДВ за 1 тис. куб., а ресурс грудня по 12, 76 тис. грн.).

Стан енергосистеми України на 15 грудня 2023 року:

  • в роботі знаходяться 32 блоки ТЕС та ТЕЦ. Серед них 5 енергоблоків ТЕС працюють на газі;
  • з початку грудня обсяг вугілля на складах українських ТЕС та ТЕЦ знизився на 160 тис. тонн, до 780 тис. тонн;
  • усі 9 енергоблоків АЕС, що знаходяться на неокупованих територіях, працюють в енергосистемі України;
  • ГЕС почали витрачати воду Кременчуцького водосховища нижче за рівень, встановлений рішенням Міжвідомчої комісії;
  • виробництво електроенергії СЕС залишається на сезонному рівні;
  • борг «Укренерго» перед «Гарантованим покупцем» залишається майже без змін — 32,57 млрд грн;
  • споживання газу в Україні в грудні перевищило рівень минулого року на 20% (температури нижче за норму, більше споживання для електрогенерації), але нижче за аналогічний період 2021 року на 8%;
  • видобуток газу в Україні в грудні вищий за аналогічний період 2022 року на 3,5%;
  • загальний рівень запасів природного газу в українських ПСГ становить 13,5 млрд кубів, що нижче за середній рівень у 2015-2018 роках на 4%;
  • відбір газу з ПСГ у середньому становить 92 млн. куб. м на добу.

Ціни на енергетичних ринках у грудні 2023 року

Ціни на оптовому ринку електроенергії в ОЕС України у робочі дні залишалися майже без змін. Індекс базового навантаження становив у середньому 4330 грн/МВт∙год. За грудень 2023 року індекс РДН базового навантаження становить 4101 грн/МВт∙год, що на 2% вище за показник у листопаді.

Ціни на електроенергію на західному кордоні України за тиждень знизилися в середньому на 9% (у Польщі) та на 14% (у Словаччині). Ціна базового навантаження у робочі дні в середньому становить від 106 євро/МВт∙год (Словаччина) до 112 євро/МВт∙год (Польща). Ціни знизилися через загальне збільшення виробництва електроенергії ВДЕ та зниження споживання.

Основний індекс базового навантаження на лютий 2024 року у Німеччині знизився і становить 91 євро/МВт∙год, а річний контракт на 2024 рік знизився до 90 євро/МВт∙год. У січні у Словаччині ціна базового навантаження електроенергії знизилася та становить 100 євро/МВт∙год.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉