Facebook Pixel

Україна планувала вдарити по заводах з виробництва Shahed західними ракетами — The Guardian

Український уряд просив західних партнерів надати ракети дальнього радіуса дії для атаки об'єктів з виробництва дронів-камікадзе Shahed, які знаходяться в росії, Ірані та Сирії.

Про це йдеться у секретному документі, який український уряд надіслав країнам-членам G7 у серпні 2023 року, пише SPEKA..

Звіт містить 47 сторінок. За даними українського уряду, іранські безпілотники мають виготовлені в США та Європі деталі. Наприклад, Shahed-131 містив 52 західні електричні компоненти, а Shahed-136 — 57.

Згідно з документом, серед виробників зазначені компанії зі штаб-квартирами в США, Канаді, Німеччині, Нідерландах, Швейцарії, Польщі та Японії. Більшість імпорту до Ірану походить з Туреччини, Казахстану, Узбекистану, Індії, В'єтнаму та Коста-Рики.

Іран налагодив виробництво дронів Shaheed в Сирії та росії

Український уряд повідомив західних партнерів, що Іран диверсифікував своє виробництво, використовуючи завод в Сирії. Звідти готова продукція потрапляє в порт Новоросійськ.

Також росія налагодила виробництво Shahed в Татарстані, однак Тегеран все ще постачати компоненти для дронів.

В документі стверджується, що Іран встигає виробляти необхідну кількість БПЛА. Також іранський уряд намагається «відмежуватися від надання росії зброї».

Схема поставок БпЛА Shahed з Ірану в росію

В доповіді стверджується, що Іран поставляє Shahed-136/131 до росії через Каспійське море. Спочатку безпілотники доставляються в іранський порт Амірабад, а звідти їх переправляють до порту Махачкали.

Ймовірно, виробники знищують маркування на західних електронних компонентах за допомогою лазера. Також рф почала активно використовувати назви «Герань-1» та «Герань-2», щоб приховати зв’язок з Тегераном.

У липні в Україні збили нову модель Shahed-136 з маркуванням Y002. Дрон мав відмінну форму крила, що може свідчити про перенесення виробництва до росії.

Автори доповіді припускають, що рф та Іран розпочинали розробку нового двигуна для Shahed-136, який матиме більші швидкість та дальність польоту.

Нагадаємо, в серпні росія запустила 187 «шахедів» по українських містах.

Подякувати 🎉