Facebook Pixel

«Укренерго» модернізувало міждержавну лінію електропередачі з Європою

Лінію електропередачі між Україною та Польщею запущено в роботу після модернізації.

Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у Telegram.

Лінія працює вже з 27 квітня. Вона успішно пройшла триденний тестовий період, зазначив глава уряду.

Завдяки продажу електроенергії уряд планує відновити енергетику, пошкоджену ворожими обстрілами, до нового опалювального сезону.

Quote«А в разі потреби активізуємо імпорт й отримаємо аварійну допомогу від сусідів. Українці будуть зі світлом попри ворожі ракетні та дронові атаки», – запевнив Шмигаль.

Загальна протяжність модернізованої лінії між Україною та Польщею сягає майже 400 км, до того ж понад 70% із них проходить територією України, розповіли в «Укренерго».

Основний обсяг робіт був зосереджений на тому, щоб вироблена в Україні електроенергія могла бути перетворена на європейську напругу 400 кВ, повідомили в компанії. За даними НЕК, на будівництві об’єкта з боку України працювали 125 фахівців.

Загальна вартість модернізації склала 350 млн грн. Низку необхідного обладнання польські партнери «Укренерго» надали безплатно.

Quote«Ця лінія посилить зв’язки між українською та європейською енергосистемами. Якщо потреби будуть іншими, ми зможемо імпортувати електроенергію з Європи», – зазначив голова правління «Укренерго» Володимир Кудрицький.

Контекст. З 11 квітня Україна відновила експорт електроенергії, вимушено припинений через пошкодження енергетичних об'єктів російськими обстрілами в жовтні 2022 року.

За прогнозом Міненерго, експорт української електроенергії у 2023 році зросте.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉