Facebook Pixel

Вишневе, Бориспіль, Бровари: де швидше відновилося будівництво ЖК

Темпи будівництва у населених пунктах поблизу столиці відрізняються. При цьому не всі девелопери вийшли на показники до повномасштабного вторгнення. Про це пише The Page у статті «Ціни на новобудови біля Києва зростають — що пропонують девелопери».

«Помітно швидше поновились будівництва у Вишневому, Крюківщині, Гатному, довкола Борисполя, у Броварах, у напрямку Обухівської траси», — каже The Page оглядачка ринку нерухомості Вікторія Берещак.

Хто будує у передмісті Києва

За даними порталу ЛУН, чимало забудовників активізували роботу на будмайданчиках навколо столиці. У другому кварталі «Проф-Буд» ввів в експлуатацію 2-й будинок ЖК «Гранд Парк» у м. Бровари. До кінця 2024 року планує добудувати будинки №3 та 4. Domira Group будує ЖК «Мюнхаузен 2» у м. Ірпінь, це другий будинок бізнес-класу від забудовника. Перший був введений до вторгнення рф в Україну.

Фото: pixabay.com

Фото: pixabay.com

MOLODIST у Вишневому будує ЖК «Атмосфера» — №4 здадуть в кінці цього, №5 — на початку наступного року. Водночас компанія зупинила будівництво ЖК Irpin City.

У Гостомелі Comfort Life реалізує проєкт «Житловий Квартал На Прорізній». На 4-й квартал цього року запланована здача будинку 2.2. Хоча введення в експлуатацію будинку 2.1, заплановане на 4-й квартал минулого року, так і не відбулося.

Чому деякі забудовники відстають

За словами Берещак, нині збільшилася кількість проєктів, які відстають від графіків введення в експлуатацію. Середній показник затримок по ринку сягає 18-24 місяців. Серед усіх, хто затримує, понад 80% — саме в цьому діапазоні.

За даними ЛУН, якщо у 2021-му в області темпи введення житла в експлуатацію становили 4 млн кв.м, то у 2023 році показник дорівнював 2,4 млн кв. м.

З-поміж головних причин затримок експертка виокремлює падіння реального попиту, періоди з нульовими продажами. Також це може бути пов’язано з недосконалою фінансовою моделлю.

Фото: pexels.com

Фото: pexels.com

«Існували і будували завжди за принципом «вкинути гроші в маркетинг — залучити клієнтів — продати — вкинути знову гроші в маркетинг/новий котлован», а фінансування самого будівництва — за остатковим принципом», — пояснила Берещак.

Водночас дається взнаки дефіцит кваліфікованих робочих кадрів у цій сфері через мобілізацію і конкуренцію за будівельників із державним сектором, який реалізовує проєкти відновлення.

Нагадаємо, 58% представників українського бізнесу вбачають проблему у нестачі кваліфікованих кадрів. Основними причинами дефіциту кадрів на ринку підприємці вважають мобілізацію, еміграцію за кордон, неконкурентну зарплату та міграцію всередині країни.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉