Facebook Pixel

Підприємці знову погіршили бізнес-очікування через обстріли та енергодефіцит у травні 2024

У травні 2024-го український бізнес знову негативно оцінив бізнес-активність після двох місяців позитивних настроїв. Серед причин – посилення бойових дій, дефіцит в енергосистемі та російські обстріли. Про такі результати опитування підприємств повідомили у НБУ.

Quote«На погіршення бізнес-очікувань підприємств вплинуло: посилення бойових дій та обстрілів інфраструктури, енергодефіцит, зростання виробничих витрат через високі ціни на пальне та здорожчання логістики, дефіцит кадрів, невизначеність від війни, зокрема, у питанні мобілізації», – зазначили у Нацбанку.

Як оцінюють свою діяльність підприємці промисловості у травні 2024

Підприємства промисловості погіршили оцінки бізнес-діяльності. Секторальний індекс впав до 48,8 з 51,7 у квітні 2024 року. Серед причин – високі безпекові ризики, здорожчання виробничих витрат та дефіцит електроенергії.

Підприємці менш позитивно оцінюють майбутні обсяги виготовленої продукції та замовлень на неї, а також очікують зменшення нових експортних замовлень. Погіршилися оцінки щодо залишків готової продукції, а також обсягів невиконаних замовлень.

Як оцінюють свою діяльність підприємці торгівлі у травні 2024

Торговельні підприємства також погіршили бізнес-очікування. Секторальний індекс впав до 47,7 з 51,8 у квітні 2024-го. Серед причин – подорожчання імпорту, високі ціни на пальне та зниження попиту.

Компанії торгівлі прогнозують значно менший товарообіг та менші обсяги закупівлі товарів для продажу. Підприємці знову мають негативні очікування щодо запасів і залишків товарів для продажу. Також очікується зниження торговельної маржі.

Як оцінюють свою діяльність підприємці будівництва у травні 2024

Будівельні підприємства песимістично оцінили свої економічні результати навіть попри сприятливі погодні умови та сталий внутрішній попит. Секторальний індекс впав до 49,8 з 53,4 у квітні 2024-го.

Респонденти послабили свої оцінки щодо зростання обсягу будівництва й обсягу нових замовлень. Проте обсяг закупівлі сировини та матеріалів не має змінитися з квітня. Будівельники прогнозують значно нижче зростання закупівель їхніх послуг та високі ціни на них через недостатню кількість підрядників.

Як оцінюють свою діяльність підприємці сфери послуг у травні 2024

У сфері послуг найстриманіше оцінили результати своєї бізнес-діяльності, проте погіршили очікування щодо економічних перспектив. Секторальний індекс падав до 47,2 з 53,1 у квітні 2024-го. Серед причин – дефіцит кадрів, здорожчання логістичних витрат та слабкий попит.

Підприємці сфери послуг послабили, проте залишили позитивними оцінки щодо обсягу послуг, проте мають негативні очікування щодо обсягу нових замовлень на послуги та обсягу послуг у процесі виконання.

Quote«На тлі збереження високих оцінок щодо зростання закупівельних цін більшість опитаних підприємств налаштовані на сповільнення темпів зростання цін і тарифів на власну продукцію та послуги», – зазначили у Нацбанку.

Довідково: НБУ провів щомісячне опитування підприємств з 6-23 травня 2024-го. У опитуванні взяли участь 449 підприємств. Серед них 44,9% – компанії промисловості, 29,2% – сфери послуг, 21% – торгівлі, 5% – будівництва. 30,8% респондентів – великі підприємства, 28% – середні, 41,2%% – малі.

Підприємці знову погіршили бізнес-очікування у травні 2024. Джерело: НБУ

Підприємці знову погіршили бізнес-очікування у травні 2024. Джерело: НБУ


Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉