Facebook Pixel

Чи витримає Україна дефіцит в 3 ГВт електроенергії в травні 2024

Дефіцит генеруючих потужностей через ракетні удари по енергосистемі може сягнути 3 гігават електроенергії вже в травні 2024 року. Про це говорили під час зустрічі «Як українській економіці витримати нові удари по енергетиці» в Центрі економічної стратегії 11 квітня.

Як енергетика України постраждала в березні від атак росії

Quote«22-23 та 29 березня до мільйона споживачів залишались без електропостачання внаслідок російських ракетних атак на енергосистему», – нагадав Гліб Вишлінський, керівник ЦЕС.

У березні 2024 року українська енергосистема зазнала двох масованих ракетних атак, точкові атаки шахедів та ракет тривають щодня:

Цілеспрямовані атаки на об'єкти енергетичної інфраструктури в різних регіонах тривають щодня. Пошкодження різного ступеня отримали:

  • 4 великі теплові електростанції (ТЕС);
  • 1 велика та кілька малих теплоенергоцентралей (ТЕЦ);
  • 4 гідроелектростанції (ГЕС);
  • 17 основних підстанцій високої напруги.

Прицільно б’ють по Харкову, Сумах, по електромережах Кривого Рогу, нагадав Олександр Харченко, керуючий директор Центру досліджень енергетики.

Найнебезпечнішими є удари по теплоенергоцентралям. ТЕЦ не тільки генерують електрику, але й дають тепло містам, а перспективи увійти в зиму без ТЕЦ сьогодні великі у Сум та Харкова.

Загальна втрата через ракетні атаки рф генеруючих потужностей в Україні на кінець березня склала 23%, а з урахуванням атак у квітні може сягнути 35-40%, прогнозує Олександр Харченко.

Об'єднана енергетична система (ОЕС) України вже має дефіцит генеруючих потужностей. У березні 2024 року втрати склали:

  • 47% теплової генерації (з тих, що працювали);
  • 34% гідрогенерації;

Група ДТЕК втратила, за різними оцінками, 60-80% генерації. Виведені з ладу Ладиженська та Бурштинська ТЕС на заході країни. Державна енергокомпанія «Центренерго» втратила всі 100% потужностей: російські ракети повністю знищили Зміївську ТЕС на Харківщині та Трипільську на Київщині (Вуглегірська ТЕС давно в окупації). Слов’янська ТЕС ПАТ «Донбасенерго» також виведена з експлуатації.

Чи можливо відновити електрогенерацію до зими 2024 року і скільки це коштуватиме

ЦЕС прогнозує, що до зими 2024/2025 можно відновити та повернути в ОЕС близько 2 ГВт теплової генерації.

Quote«Це доволі оптимістична оцінка», – вважає Харченко, нагадуючи, що для цього потрібні значні фінансові ресурси.

За його оцінками, до опалювального сезону енергетики можуть повернути лише 300-500 МВт генерації, тобто не більше чверті прогнозу.

За розрахунками ЦЕС, енергосистема України станом на 31 березня 2024 може забезпечувати:

  • 75% від прогнозованого добового максимального споживання протягом опалювального сезону 2024/25 – без урахування імпорту електроенергії;
  • 87% від прогнозованого добового максимального споживання протягом опалювального сезону 2024/25 – за умови максимального імпорту;

Щоб покрити все зимове споживання (точніше, майже все – 98% від потреби), Україна муситиме не тільки імпортувати електроенергію по максимуму, але й відновити 2 гігавати потужностей теплової генерації.

Quote«Ми точно в дефіциті. І точно будемо жорстко обмежувати побутових споживачів вже в липні-серпні. Поки це не загроза для критичної інфраструктури, проте скоро буде потрібний максимальний імпорт електроенергії», – доволі песимістично стверджує Олександр Харченко.
Quote«Вже в травні буде дефіцит до 3 гігават потужності», – коментує Ольга Буславець, ексголова Міненерго України у 2020-му.

За розрахунками експертів, для відновлення потужностей об'єднаної енергосистеми Україні потрібно близько $5 млрд на найближчі три-п’ять років:

  • Відновлення тепло- та гідрогенерації, яка була втрачена через обстріли, попередньо оцінено в 5,2 млрд євро.
  • Відновлення мереж електропередач оцінюється в 100 млн євро.

Оцінка передбачає, що гідрогенерація має бути відновлена протягом 1,5-3 років. Теплові генеруючі потужності планується замінити на децентралізовані газопоршневі і газотурбінні установки.

Україна має побудувати газопоршневі та газотурбінні установки

Щоб пережити зиму, Україні потрібне «максимально швидке рішення», підкреслив Олександр Харченко. Відновлювана сонячна та вітрова енергетика навряд чи допоможе «20 грудня ввечері».

Тому до зими необхідно змонтувати велику кількість газопоршневих та газотурбінних установок, які можна надійно сховати від обстрілів. Для Одеси та Харкова це майже єдине рішення, вважає Харченко.

За його розрахунками, для потреб такого великого міста, як Харків, може вистачити приблизно 30-40 газопоршневих двигунів, які здатні виробити до 100-120 МВт електроенергії.

Наразі тільки обласні та місцеві теплокомуненерго мають достатньо кваліфікованого персоналу та технічних можливостей, щоб оперувати цими установками.

Проте всі комунальні та державні теплоенергокомпанії мають великі борги за газ. І навряд чи міжнародні донори нададуть саме їм кошти на закупівлю установок – без спеціального рішення уряду. Іншим варіантом може бути залучення приватних інвесторів.

Чи витримає Україна дефіцит в 3 ГВт електроенергії в травні 2024

Чи витримає Україна дефіцит в 3 ГВт електроенергії в травні 2024

Чи витримає Україна дефіцит в 3 ГВт електроенергії в травні 2024

Чи витримає Україна дефіцит в 3 ГВт електроенергії в травні 2024

Чи витримає Україна дефіцит в 3 ГВт електроенергії в травні 2024

Чи витримає Україна дефіцит в 3 ГВт електроенергії в травні 2024

Чи витримає Україна дефіцит в 3 ГВт електроенергії в травні 2024

Чи витримає Україна дефіцит в 3 ГВт електроенергії в травні 2024

Чи витримає Україна дефіцит в 3 ГВт електроенергії в травні 2024 Thumb Чи витримає Україна дефіцит в 3 ГВт електроенергії в травні 2024 Thumb Чи витримає Україна дефіцит в 3 ГВт електроенергії в травні 2024 Thumb Чи витримає Україна дефіцит в 3 ГВт електроенергії в травні 2024 Thumb
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉