Facebook Pixel

Нафтогазова промисловість росії потерпає від дефіциту кадрів

Російська нафтогазова промисловість, яка активно фінансує війну в Україні, відчуває нестачу робочої сили. Повна мобілізація російської економіки для війни посилює демографічну кризу в країні. Про це пише Bloomberg.

Як повномасштабне вторгнення впливає ринок на праці в росії

У 2024 році в нафтогазовому секторі росії не вистачає близько 40 тис. працівників. У 1-му кварталі року галузь збільшила кількість онлайн-вакансій на 24% порівняно з 2023-м Тепер шукають не лише кваліфіковані кадри, але й низькокваліфікованих працівників.

У цій галузі відкриті вакансії електриків, водіїв, слюсарів, зварювальників, машиністів, робітників загального профілю, менеджерів з продажу, інженерів-конструкторів, продавців.

Дефіцит кадрів у нафтогазовій промисловості росії. Джерело: Bloomberg

Дефіцит кадрів у нафтогазовій промисловості росії. Джерело: Bloomberg

За підрахунками Bloomberg, зарплати у нафтогазовій галузі росії є одним із найвищих у країні. У січні та лютому місячна номінальна заробітна плата у нафтогазовій промисловості перевищує середню по країні щонайменше на дві третини з 2017-го.

Зараз у росії енергетичні компанії змушені конкурувати за працівників з російською армією та виробниками зброї.

Проте ця проблема не зовсім нова. Демографічна криза в росії триває з 1990-х, оскільки після розпаду Радянського Союзу рівень народжуваності впав. Пандемія COVID-19 погіршила демографічну ситуацію, а повномасштабне вторгнення в Україну зовсім її загострило, пише Bloomberg.

За статистичними даними, з 2007-го до кінця 2021 року працездатне населення росії скоротилося на 5,8 млн осіб. З 2020 по 2022 рік у росії померли майже 750 тисяч осіб, насамперед через COVID-19..

Частка працівників молодше 30 років на російському ринку праці впала до 14,9% у 2022 році, що є найнижчим показником з початку 1990-го.

Одним із наслідків війни проти України стало обмеження в росії робочої сили з-за кордону. Міжнародні санкції послабили рубль, підвищили інфляцію та ускладнили міжнародні грошові перекази. Це зробило росію менш привабливою для мігрантів з колишніх радянських країн.

Як росія намагається врятувати нафтогазову промисловість від дефіциту кадрів

Щоб побороти дефіцит кадрів в одному з найважливіших секторів економіки, росія пропонує додаткові пільги для працівників нафтогазу, оскільки високої зарплати для цього недостатньо.

Зокрема, робітник десь у Сибіру чи Арктиці може розраховувати на «гаряче харчування тричі на день» і регулярні медичні огляди, які покриває роботодавець. Деякі компанії також пропонують заохочення в радянському стилі, такі як «новорічні подарунки для дітей» і поїздки на корпоративні курорти, пише Bloomberg.

Щоб розширити коло потенційних співробітників, деякі компанії нафтогазової промисловості рф запровадили політику «приведи свого друга й отримай гроші», пропонуючи «хедхантерам» приблизно від $50-100 за кожного нового працівника.

Після вторгнення рф в Україну Захід вводив все жорсткіші санкції проти російського нафтогазового сектору. Незважаючи на це, темпи видобутку нафти у росії встановили пострадянський рекорд у 2023-му.

Експорт сирої нафти з рф залишається високим, навіть коли ОПЕК, членом якої є росія, скорочує видобуток.

Quote«Нестача робочої сили викликає питання, чи зможе російська нафтогазова промисловість підтримувати такі показники в довгостроковій перспективі», – підсумував Blomberg.
Подякувати 🎉