Facebook Pixel

Дорога «Мавка»: скільки коштували та збирали у прокаті найдорожчі українські мультфільми

Фото: IMDb

Фото: IMDb

На початку березня у прокат вийшов анімаційний фільм «Мавка. Лісова пісня». Продюсери сподіваються, що стрічка стане рекордсменом вітчизняного кінопрокату, і це цілком зрозуміло, враховуючи, що цей проєкт називають найдорожчим мультфільмом в історії української анімації.

Кошторис стрічки становить понад 187 млн грн (приблизно $5 млн за актуальним курсом НБУ). Але ж виробництво починалося майже вісім років тому, тобто з урахуванням коливань курсу у доларах мультфільм може коштувати значно дорожче.

Проте був приклад, коли виробники витрачали на створення фільму більше. Після того, як студії почали віддавати перевагу 3D-графіці, бюджети анімаційних стрічок різко зросли, але це не гарантувало фінансового успіху. В огляді The Page кілька прикладів сучасних українських мультфільмів, з яких лише одному вдалося окупити інвестиції.

1

Микита Кожум’яка — $4 млн

Дата виходу у прокат: 2016 рік

Студія: Panama Grand Prix, Karandash Animation Studio

Збори в Україні: $0,4 млн

Збори у світі: $1,98 млн

Рейтинг IMDb: 5,4

Мультфільм відразу створювали з прицілом на західну аудиторію, хоча він і розповідає про дитинство українського богатиря. Його навіть озвучували англійською, а потім робили український дубляж. Але окупити фільм не вдалося. Можливо тому, що критики не стримували себе у негативних оцінках, називаючи мультик відверто нудним і набитим кліше. Проте це не завадило йому отримати національну кінопремію «Золота дзиґа» у номінації «Найкращий анімаційний фільм».

2

Викрадена принцеса: Руслан і Людмила — $3,7 млн

Дата виходу у прокат: 2018 рік

Студія: Animagrad

Збори в Україні: $1,4 млн

Збори у світі: $6,9 млн

Рейтинг IMDb: 6,0

Історія за мотивами казки Пушкіна розповідає про артиста Руслана, який закохався у доньку київського князя Мілу. Мультфільм став найбільш фінансово успішним українським анімаційним проєктом. Прем’єра стрічки відбулася у багатьох країнах, рф показувала її навіть в окупованому Криму та на Донбасі з російським дубляжем.

3

Гуллівер повертається — $10 млн

Дата виходу у прокат: 2021 рік

Студія: Gulliver films Ltd., 95 animation studio

Збори в Україні: $0,5 млн

Збори у світі: $1,7 млн

Рейтинг IMDb: 4,3

Прокат фільму про нові пригоди Гуллівера у Ліліпутії кілька разів переносили через пандемію коронавірусу. Нарешті це сталося, проте результати не задовольнили інвесторів — студію «Квартал 95» та підприємця Олега Ходачука. Стрічці не допомогло залучення фахівців з Голлівуду, а також російського режисера Іллі Максимова.

4

Мавка. Лісова пісня — від $5 млн

Дата виходу у прокат: 2023 рік

Студія: Animagrad

Збори: немає даних

Рейтинг IMDb: 9,3

Стрічка вийшла у прокат лише 2 березня, тому в бокс-офісах її ще не порахували. Можливо, цей мультфільм і справді стане лідером українського прокату. По-перше, тому що його тепло сприймає публіка (про це свідчить рейтинг IMDb), хоча сюжет «Мавки» надто далеко відійшов від першоджерела — «Лісової пісні» Лесі Українки. По-друге, режисером фільму став Олег Маламуж, а саме його попередньому мультфільму «Викрадена принцеса» вдалося зібрати рекордну касу.