Facebook Pixel

Апеляційна палата ВАКС залишила заочний арешт можливого спільника ексочільника ФДМУ Сенниченка

Апеляція Вищого антикорупційного суду підтвердила заочне тримання під вартою Андрія Гмиріна. Його підозрюють у крадіжці 390 млн грн «Одеського припортового заводу», а також легалізації понад 10 млрд грн.

Про це пише ЦПК.

За даними слідства, Гмирін незаконно перебуває у Дубаї. Зокрема, у 2022 та 2023 роках він звертався до консульства для отримання закордонного паспорта для себе та дитини.

Окрім Гмиріна і Сенниченка, підозри у цій справі отримали також низка інших осіб, зокрема два колишні директори ОПЗ Микола Парсентьєв та Микола Синиця, співвласники компанії «Агро Газ Трейдінг» Володимир Колот (чоловік сестри Гмиріна) та Олександр Горбуненко, екскерівник Об'єднаної гірничо-хімічної компанії Артур Сомов.

У чому підозрюють ексголову Фонду держмайна Дмитра Сенниченка

За версією слідства, Сенниченко зі спільниками поставив «своїх» людей директорами АТ «Одеський припортовий завод» (ОПЗ) та АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» (ОГХК). Ті, зі свого боку, укладали договори з наперед визначеними компаніями і продавали продукцію за заниженими цінами. Різницю у вартості виводили та конвертували в інтересах злочинної організації. Таким чином було виведено 10 млрд грн.

22 березня 2023 р. НАБУ спільно із САП повідомили про підозру колишньому голові Фонду держмайна України Дмитру Сенниченку. Його та спільників підозрюють у привласненні 500 млн коштів держпідприємств.

За даними НАБУ, упродовж 2019-2021 років учасники злочинної схеми заволоділи понад 500 млн грн коштів АТ «Одеський припортовий завод» (ОПЗ) і АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія». Загалом сума шкоди, завданої АТ «ОПЗ», становить понад 2 млрд грн.

На початку 2020 року голова ФДМУ домігся обрання «лояльних» членів наглядової ради ОПЗ, які згодом погодили призначення учасника злочинної організації директором заводу. Підозрювані — тодішні голова ФДМУ, його наближена особа, два в.о. директора АТ «ОПЗ», два власники ТОВ упродовж травня 2020 — жовтня 2021 років незаконно продовжували дію додаткових угод із підконтрольним їм ТОВ про переробку газу в карбамід і аміак. Це було зроблено, щоб і далі платити менше заводу за перероблення сировини. Загалом через дії злочинців за період із травня до грудня 2020 року АТ «ОПЗ» втратило понад 390 млн грн.

Другий епізод діяльності злочинної організації стосується «Об’єднаної гірничо-хімічної компанії». НАБУ та САП встановили, що в жовтні 2020 року організатор ЗО домігся призначення «лояльного» в.о. директора АТ «ОГХК». Той зі свого боку на виконання вказівок «зверху» впродовж 2020-2021 років від імені держпідприємства умисно уклав чотири контракти про продаж титановмісної сировини (ільменітового концентрату) з підконтрольною раднику голови ФДМУ чеською компанією за заниженими цінами. Цей товар потім перепродали за ринковими цінами. Як встановило слідство, ільменітовий концентрат поставили підприємствам рф і на територію тимчасово окупованого Криму. Це призвело до заподіяння державі збитків у понад 118 млн грн.


Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉