Facebook Pixel

Одеський припортовий, ОГХК, «Центренерго» буде приватизовано цього року — Шугалій

Фонд держмайна планує у 2023 році продати ОПЗ, ОГХК і «Центренерго». Для цього Фонд готує документи та проводить аудит.

Про це повідомив Денис Шугалій, перший заступник голови Фонду держмайна на конференції «5 років малої приватизації».

Quote«Ми вже готуємо документи, проводимо аудити. Я думаю, першими на аукціон буде виставлено ОПЗ, ОГХК, «Центренерго». І найімовірніше, це буде цього року», — розповів Денис Шугалій.

«Центренерго» – державна енергетична компанія, до її складу входять три теплові електростанції: Вуглегірська, Зміївська та Трипільська. Компанія займає 8% виробництва та постачанння електроенергії на українському ринку. З 2020 року уряд готує «Центренерго» до приватизації й навіть розробив план створення вертикально інтегрованої компанії на базі «Центренерго» та кількох державних шахт.

ОПЗ входить до переліку об'єктів великої приватизації, продаж яких здійснюватиметься із залученням інвестиційних радників. У 2016 році ОПЗ двічі виставлявся на приватизацію, однак обидва рази безрезультатно. На приватизаційному конкурсі в липні стартова ціна становила 13,175 млрд грн, у грудні — 5,16 млрд грн.

«Об'єднана гірничо-хімічна компанія» — державне підприємство, один із найбільших у світі виробників титанової сировини. Щорічний прибуток держави складав від 160 до 600 млн грн, вартість активів – 3,4 млрд грн. Зараз компанія працює в збиток. У структуру ОГХК входять Вільногірський гірничо-металургійний комбінат, Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат. Іршанський ГЗК простоює із жовтня 2022 року й невідомо, коли зможе відновити роботу. Вільногірський ГЗК у квітні працював лише 10 днів і саме стільки в травні.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉