«Одеський припортовий завод» (ОПЗ) зупинить виробництво, оскільки ціни на сировину, природний газ, зросли до позамежних рівнів і підприємство не може реалізувати вироблену продукцію.
Рішення про зупинку заводу ухвалило правління ОПЗ в суботу, повідомив колишній заступник директора ОПЗ Микола Щуриков.
«Одеський припортовий завод зупиняється... Залишу крапки без продовження і не писатиму довгий пост, чому і хто винен. Факт, що «вікно можливостей» для стабілзаціі заводу закрилося», — написав Щуриков.
Серед причин зупинки виробництва Щуриков назвав переповнений склад карбаміду і занадто високу вартість сировини — природного газу.
Контекст. ОПЗ входить до переліку об'єктів великої приватизації, продаж яких здійснюватиметься із залученням інвестиційних радників. У 2016 році ОПЗ двічі виставлявся на приватизацію, однак обидва рази безрезультатно. На приватизаційному конкурсі в липні стартова ціна становила 13,175 млрд грн, в грудні — 5,16 млрд грн.
Заступник голови Фонду держмайна (ФДМ) Тарас Єлейко відзначав, що ОПЗ може бути приватизований у 2022 році. За даними ФДМ, аукціон з продажу ОПЗ заплановано на квітень 2022 року.
Одеський припортовий завод — підприємство хімічної промисловості і спеціалізується на виробництві аміаку, карбаміду, виробляє іншу продукцію. Займається перевалкою аміаку (річна потужність перевантажувального комплексу — 4 млн тонн), карбаміду (3,6 млн тонн) і метанолу (1 млн тонн). Оперує причалами №1-4 морського порту «Південний». Хімічна продукція від сторонніх виробників надходить залізницею й аміакопроводом Тольятті-Горлівка-Одеса довжиною 2,417 тис. кілометрів. Державними корпоративними правами ОПЗ управляє ФДМ (володіє 99,5% акцій ОПЗ).
У I півріччі 2021 року ОПЗ отримав чистий прибуток у розмірі 434 млн грн — проти 1,17 млрд грн збитків, отриманих за аналогічний період минулого року.
У 2020 році ОПЗ збільшив чистий збиток порівняно з 2019 роком в 16,5 раза, або на 1,126 млрд грн — до 1,199 млрд грн.
Головне від The Page
Дякуємо, що підписалися на The Page.
Буде гаряче!
Раз на тиждень ми будемо відправляти вам найцікавіші редакційні матеріали.
Я погоджуюсь з політикою конфіденційності
Читайте також
Головна подія ресторанного бізнесу цієї весни – PRORESTO’25 в Одесі 28 квітня!