Facebook Pixel

Галерея, коні та найманці: сімейний бізнес глави «Вагнера» Пригожина

Очільник «Вагнера» Євген Пригожин залучає до власного бізнесу практично всіх членів своєї сім’ї. Деякі з них допомагають йому обходити західні санкції.

Про це йдеться в розслідуванні FT.

Зокрема, мати Пригожина Віолетта володіє картинною галереєю в центрі Санкт-Петербурга під назвою «Квіти життя». Вона відкрила її у 2018 році. ЄС вніс Віолетту Пригожину до чорного списку 23 лютого 2022 року, її активи у ЄС заморожено. Підставою стали її ділові зв’язки із сином, який не тільки відправляє бойовиків ПВК «Вагнера» в Україну, але й займався постачаннями за російськими оборонними контрактами після анексії Криму. Однак уже 8 березня Вищий суд Євросоюзу скасував санкції проти матері Євгена Пригожина Віолетти. Таке рішення суд аргументував браком доказів її причетності до дій сина, повідомляє Reuters. Віолетта намагалася боротися із санкціями проти сина. Зокрема, за даними FT, у 2021 році вона винаймала лондонську адвокатську фірму Discreet Law, щоб подати позов проти журналістів, які розслідували діяльність ПВК «Вагнера". Чоловік Віолетти Пригожиної очолював одну з компаній глави "Вагнера" Concord Management and Consulting.

Молодша дочка Пригожина Вероніка практично до повномасштабного вторгнення росії в Україну займалася кінним видом спорту – конкуром. Поліна Пригожина також брала участь у міжнародних змаганнях із кінного спорту попри те, що її батько перебуває під санкціями. Пригожина брала участь у сотнях змагань за межами росії, використовуючи власних коней під прізвиськами Happy Feet, Brunetti та Zitana. Зокрема, її часто бачили на змаганнях у Німеччині, Франції, Португалії, Італії, Бельгії та Іспанії. Жоден із коней, на яких виступали доньки Пригожина на цих змаганнях, не був зареєстрований у FEI під прізвищем Пригожиних. Наприкінці 2019 року, коли були введено санкції щодо особистого майна Пригожина, включно з його приватним літаком, майже всіх коней, на яких їздили дві дочки Пригожина, раптово перереєстрували в російській федерації кінного спорту на імена інших осіб, згідно з даними про власників коней із FЕІ. Також Вероніка нещодавно стала власницею готелю в Санкт-Петербурзі. Це єдина з дітей Пригожина, на яку не накладено жодних санкцій.

Син Євгена Пригожина Павло разом з батьком очолює «Вагнера», воював у Сирії й навіть нагороджений «чорним хрестом» Вагнера — власною нагородою за військову службу. Також разом із сестрою Поліною він володіє «Лахта Плаза», яку «Вагнер» використовує для відмивання «брудних коштів». У бізнесі бере участь і його мати Любов Пригожина.

Нагадаємо, що ЄС увів санкції проти ПВК «Вагнера» і пропагандистського каналу РІА ФАН, якими володіє Євген Пригожин. Їх звинувачують у підтримці дій, спрямованих проти суверенітету України та нападі на міста. Раніше 26 січня 2023 року Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC) визнало російську приватну військову компанію «Вагнера» транснаціональною злочинною організацією.

Війська рф використовують ПВК «Вагнера» на найважливіших для росіян ділянках фронту, зокрема в Бахмуті. Згідно з нещодавнім звітом ISW, бойовиків ПВК посилюють сучасними засобами для захоплення Бахмута. Сили «Вагнера» використовують танки Т-90 у Бахмуті, що свідчить про те, що російське керівництво виділило ПВК сучасніші засоби для захоплення міста.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉