Facebook Pixel

Юристи відповідають на головні питання про аліменти на дитину під час війни

В 2023 році в Україні через РАГСи розлучилося 24 108 пар. Розірвати шлюб в такий спосіб можуть подружжя, які не мають неповнолітніх дітей і майнових претензій. Бо в інших випадках розлучатися доводиться через суд. Одним з головних і гострих питань, яке вирішується в суді, є аліменти на дитину. Тому The Page з’ясовує у юристів всю актуальну інформацію про розмір аліментів 2024 і алгоритми, як подати на аліменти у різних випадках.

Розлучення. Фото: Pixels

Розлучення. Фото: Pixels

1

Розмір аліментів у 2024 році

Лариса Величко, радниця ЮФ GRACERS, пояснює The Page, що на суму призначених аліментів впливають такі обставини:

  • стан здоров'я та матеріальне становище дитини;
  • стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів;
  • наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних близьких родичів;
  • наявність у платника аліментів рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, корпоративних прав тощо;
  • придбання майна платником аліментів на суму, що перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником не доведено джерело походження коштів;
  • інші істотні обставини.

Однак юристи зауважують, що у законі закріплений мінімальний розмір аліментів, які можуть стягувати за рішенням суду — 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Тим часом максимальний розмір аліментів обмежується сумою, що не перевищує 10 прожиткових мінімумів на одну дитину відповідного віку. В 2024 році мова йде про такі цифри.

Мінімальний розмір аліментів 2024

  • на дитину до 6 років: 1281,5 грн;
  • на дитину від 6 до 18 років: 1598 грн.

Максимальний розмір аліментів 2024

  • на дитину до 6 років: 25 630 грн;
  • на дитину від 6 до 18 років: 31 960 грн.

Лариса Величко уточнює, що аліменти стягуються за рішенням суду або в твердій грошовій сумі, або як частка від заробітку (доходу). Мова йде не тільки про зарплату на підприємстві. Адже, як пояснює Олександр Курявий, керуючий партнер юридичної компанії «Муренко, Курявий і Партнери», при визначені розміру аліментів враховуються наступні доходи:

  • основна зарплата;
  • усі види доплат і надбавок до зарплати;
  • премії та винагороди;
  • пенсії;
  • стипендії;
  • допомоги по безробіттю;
  • дивіденди;
  • інші доходи, визначені в постанові Кабміну №146.

У випадку, якщо аліменти сплачуються як частка від заробітку, діють такіі правила:

  • розмір аліментів на 1 дитину: одна чверть доходів;
  • розмір аліментів на двох дітей: одна третина;
  • розмір аліментів 2024 на трьох дітей: половина заробітку, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину.

Тут виникає питання, як бути, якщо сплачувати аліменти доводиться більш ніж трьом дітям, у тому числі від різних шлюбів?

Quote«Якщо громадянин має більше трьох дітей, на їхнє утримання можуть стягнути до 50% всього заробітку. Бо за законом у платника має залишатися не менше половини загального доходу», — відповідає Олександр Курявий.
2

Як нараховуються аліменти, якщо платник ФОП, військовий, безробітний, не був у шлюбі чи не розлучений

Далі The Page пропонує юристам відповісти на найбільш поширені питання про особливості нарахування і розмір аліментів 2024 в різних поширених ситуаціях.

Часто визначення суми аліментів — складне рівняння. Фото: Pixels

Часто визначення суми аліментів — складне рівняння. Фото: Pixels

Аліменти на дитину з ФОП

Зокрема, виникає багато питань, як визначити розмір аліментів на 1 дитину чи кількох дітей, коли платник є фізособою-підприємцем (ФОП).

Лариса Величко пояснює, що кожного місяця ФОП сплачуватиме або відповідну фіксовану суму, або певну частку від доходу. В останньому випадку сума аліментів залежатиме від системи оподаткування.

Quote«Якщо ФОП перебуває на загальній системі оподаткування, то розмір аліментів розраховується від його заробітку після сплати податків — чистого доходу, — уточнює Величко. — Для ФОП на спрощеній системі оподаткування розмір аліментів залежить від середньомісячної зарплати працівника для відповідної місцевості».

Тут, за оцінкою юристів, є певний простір для мінімізації суми аліментів. Адже, як пояснює Лариса Величко, ФОП на загальній системі оподаткування, який сплачує відповідну частину від свого доходу, може перейти на спрощену систему оподаткування, де розмір аліментів залежить від середньомісячної зарплати.

Аліменти 2024 з військовослужбовців

Аліменти під час війни українці продовжують сплачувати як і у мирний час. Військовослужбовці не є виключенням.

Лариса Величко уточнює, що для мобілізованих при визначенні розміру аліментів враховуються як щомісячні основні види грошового забезпечення так і щомісячна додаткова винагорода.

Quote«Доходи військовослужбовців можуть бути визначені згідно з їхньою військовою посадою та рангом, а також іншими додатковими видами доходів — наприклад, додатковими виплатами, преміями тощо», — підтверджує Катерина Аніщенко, адвокат юридичної компанії Riyako&Partners.

Нагадаємо, що під час воєнного стану військовослужбовці можуть отримувати таку додаткову винагороду:

Тобто з цієї додаткової винагороди військовослужбовців аліменти під час війни також сплачуються.

Яким є розмір аліментів, якщо батько за кордоном

Перебування в іншій країні не виключає обов’язки щодо сплати аліментів.

Олександр Курявий уточнює, що у разі виїзду одного з батьків за кордон на постійне проживання у державу, з якою України не має договору про надання правової допомоги, аліменти стягуються відповідно до постанови Кабміну №1203.

За словами Катерини Аніщенко, у таких випадках суд може звертатися до додаткових джерел інформації, таких як банківські виписки, документи про нерухоме майно або інші докази доходів за кордоном.

Як розрахувати аліменти для безробітного

Також не варто сподіватися, що відсутність офіційної зайнятості звільняє від сплати аліментів.

Адже, як пояснює Лариса Величко, для особи, яка не працює або не декларує офіційних доходів, аліменти нараховуються, виходячи з середнього заробітку для відповідної місцевості, де він зареєстрований.

Катерина Аніщенко додає, що у цих випадках суд може враховувати мінімальний розмір аліментів, встановлений законодавством.

Як подати на аліменти, якщо шлюб не розірваний

Олександр Курявий нагадує, що відповідно до Конституції України та Сімейного кодексу батьки зобов’язані утримувати своїх неповнолітніх дітей і непрацездатних повнолітніх дітей, які потребують матеріальної допомоги, незалежно від того перебувають вони у шлюбі або ні, чи визнаний шлюб недійсним, чи позбавлені вони батьківських прав, чи дитина відібрана тимчасово без позбавлення батьківських прав.

Катерини Аніщенко підтверджує, що український закон дозволяє подавати на аліменти навіть тоді, коли батьки залишаються у шлюбі, але не виконують своїх обов'язків щодо допомоги у вихованні дитини. В таких випадках юристка радить надати суду наступні докази:

  • документи, які підтверджують непрацездатність або недостатність доходів того, хто не бере участь у вихованні дитини;
  • свідчення свідків, які можуть підтвердити незадовільне виконання обов'язків утримання дитини;
  • документи, що підтверджують витрати на утримання дитини — рахунки за медичні послуги, освіту, харчування тощо.
Закон дозволяє подавати на аліменти навіть тоді, коли батьки залишаються у шлюбі, але не виконують своїх обов'язків. Фото: pixabay

Закон дозволяє подавати на аліменти навіть тоді, коли батьки залишаються у шлюбі, але не виконують своїх обов'язків. Фото: pixabay

Аліменти у цивільному шлюбі

Відсутність реєстрації шлюбу так само не звільняє від обов’язків щодо дитини.

Quote«У випадку, коли дитина народжена у незареєстрованому шлюбі, питання про аліменти регулюється законодавством України, де вказано, що мати і батько мають рівні права та обов’язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. В такому випадку той з батьків, з ким мешкає дитина, має право звернутися до суду з позовом», — пояснює Олександр Курявий.
3

Штрафи за несплату аліментів у 2024 році

За словами опитаних юристів, практика ухилення від сплати аліментів є доволі розповсюдженою. Тому виникає питання, що робити в такому випадку?

Якщо подружжя уклало договір про сплату аліментів і його умови порушені, Лариса Величко радить одержувачу аліментів надати нотаріусу оригінал договору, а також документи, що підтверджують заборгованість та факт прострочення. На основі цього нотаріус видає виконавчий напис, з яким можна звертатися до виконавчої служби для стягнення аліментів. В іншому разі можна звернутися до суду для притягнення особи до адміністративної або кримінальної відповідальності.

Юристи радять укласти договір про сплату аліментів у письмовій формі з нотаріальним посвідченням. Фото: Pixabay

Юристи радять укласти договір про сплату аліментів у письмовій формі з нотаріальним посвідченням. Фото: Pixabay

В Україні за несплачені аліменти на дитину можуть накласти такі штрафи:

  • заборгованість від 1 року: 20% від суми заборгованості;
  • від 2 років: 30%;
  • від 3 років: 50%.

Після стягнення ці кошти перераховуються одержувачу аліментів.

Якщо борг перевищує суму за шість місяців з дня пред’явлення виконавчого документа — боржника можуть притягнути до 120-240 годин суспільно корисних робіт. А для особливо злісних ухилянтів передбачені громадські роботи від 80 до 120 годин, або арешт до 3 місяців, або обмеження волі до 2 років.

До того ж інформація про боржника вноситься до Єдиного реєстру боржників. Якщо заборгованість накопичилася більш ніж за 4 місяці, також застосовуються такі обмеження:

  • у виїзді за межі України;
  • у користуванні транспортними засобами;
  • у користуванні зброєю;
  • у полюванні.

Тим часом одержувач аліментів може вивезти дитину за кордон без згоди боржника. Для цього потрібна довідка про наявність заборгованості від виконавчої служби або приватного виконавця.

4

Як подати на аліменти

Якщо подружжя при розлученні досягло порозуміння в питанні розподілу витрат на дитину, опитані The Page юристи радять укласти договір у письмовій формі з нотаріальним посвідченням.

Quote«Це дозволить уникнути судових тяганин, стресу та витрат на юридичні послуги. Крім того, такий договір може враховувати конкретні потреби та можливості кожного з батьків, що сприятиме забезпеченню адекватної підтримки для дитини, — радить Катерина Аніщенко. — Важливо, щоб у договорі були чітко визначені умови сплати, строки, суми та інші деталі, щоб уникнути можливих конфліктів у майбутньому».


якщо не досягнута згода щодо строку та розміру виплати аліментів — питання вирішуватиме суд. Фото: Pixels

якщо не досягнута згода щодо строку та розміру виплати аліментів — питання вирішуватиме суд. Фото: Pixels

Звертатися до суду з метою стягнення аліментів Лариса Величко радить у таких випадках:

  • якщо не досягнута згода щодо строку та розміру виплати аліментів;
  • якщо хтось із батьків не бажає сплачувати аліменти.

Звернення до суду, за словами Величко, можна подати у два способи:

  • звернутись до місцевого загального суду із позовною заявою, яка відповідає встановленим законодавством вимогам і містить найменування суду, дані про сторони, зміст позовних вимог тощо;
  • звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу.
Quote«Судовий наказ про стягнення аліментів — офіційний документ, виданий судом, який встановлює обов'язок одного з батьків сплачувати аліменти на користь дитини чи іншого співвласника аліментів. Цей наказ містить в собі рішення суду щодо суми аліментів, умов їх сплати та інші важливі деталі. Наказ має таку ж силу, як і судове рішення, і його виконання обов'язкове для сторін», — уточнює Катерина Аніщенко.

Як подати на аліменти онлайн через електронний суд

Зараз, коли мільйони українців стали біженцями за кордоном, у багатьох постає питання, як подати на аліменти онлайн?

Юристи відповідають, що громадяни, які перебувають за кордоном, можуть подати заяву на виплату аліментів через електронний суд. Катерина Аніщенко радить такий алгоритм:

  • зареєструватися на веб-порталі «Е-Суд» або увійти у особистий кабінет;
  • обрати розділ для подання заяви про стягнення аліментів;
  • заповнити всі поля заяви, вказавши ім'я та контактні дані осіб, діючих сторін у справі, вимоги щодо суми та умов сплати аліментів;
  • прикріпити до заяви необхідні документи та докази, які підтверджують вимоги;
  • підтвердити та відправити заяву через електронний сервіс;
  • отримати у відповідь електронне підтвердження про прийняття заяви на розгляд.
громадяни, які перебувають за кордоном, можуть подати заяву на виплату аліментів через електронний суд. Фото: Pixabay

громадяни, які перебувають за кордоном, можуть подати заяву на виплату аліментів через електронний суд. Фото: Pixabay

Як подати на аліменти через «Дію»

Українці вже звикли вирішувати багато питань з державою через застосунок або портал державних послуг «Дія». Відповідно, коли йде мова про розлучення, громадяни також шукають, як подати на аліменти через «Дію»?

Проте, щоб подати на аліменти на дитину онлайн, треба звертатися саме в електронний суд. У «Дії» можна оформити допомогу на дитину одинокій матері або батьку тощо.