Facebook Pixel

Названі ТОП-5 схем ухилення від сплати аліментів і наслідки для ухилянтів

Опитані The Page юристи зазначають, що в Україні ухилення від сплати аліментів та їх мінімізація залишається поширеною практикою, тоді як аліменти під час війни мають сплачуватися так само, як і в мирні часи. Юристи називають найбільш розповсюджені лазівки, які використовують ухилянти, щоб не платити аліменти.

Як не платити аліменти — розповсюджені лазівки

Приховування доходів

За словами Катерини Аніщенко, адвокатки юридичної компанії Riyako&Partners, щоб зменшити суму аліментів, громадяни подекуди намагаються приховати свій справжній дохід або вказати недостовірну інформацію про статки. Мова може йти про всі види доплат і надбавок до зарплати, премії та винагороди, дивіденди та інші доходи.

Quote«ФОП може ухилятися шляхом умисного занижування своїх офіційних доходів через отримання платежів за послуги неофіційно, без документального оформлення і без проведення фінансової операції через рахунок», — додає Олександр Курявий, керуючий партнер юридичної компанії «Муренко, Курявий і Партнери».

Уточнимо, що за рішенням суду аліменти можуть стягуватись або в твердій грошовій сумі, або як частка від доходу. В останньому випадку приховування доходів може істотно вплинути на суму виплат.

Коли аліменти сплачуються як частка від заробітку, діють такі правила:

  • розмір аліментів на 1 дитину: одна чверть доходів;
  • розмір аліментів на двох дітей: одна третина;
  • розмір аліментів на трьох дітей: половина заробітку.

Неофіційне працевлаштування

Катерини Аніщенко додає, що деякі батьки, щоб уникнути сплати аліментів, намагаються працевлаштуватися неофіційно або на «сіру» зарплату.

Quote«Однією з найбільш розповсюджених лазівок для несплати аліментів є фіктивне звільнення з роботи з метою зменшення суми офіційних доходів, з яких виконавець стягує аліменти, — підтверджує Олександр Курявий. — Розповсюдженою практикою платників аліментів також є перехід на іншу посаду на підприємстві, з меншою заробітною платою. При цьому платник аліментів може виконувати такі ж посадові обов’язки, а заробітну плату отримувати у «конверті».
Зарплата в конверті. Фото Depositphotos

Зарплата в конверті. Фото Depositphotos

Штучне зменшення майнового стану

За словами Катерини Анищенко, щоб уникнути виплати аліментів, громадяни можуть передавати своє майно або цінності іншим родичам або третім особам.

Олександр Курявий уточнює, що розповсюдженою лазівкою є умисний продаж чи перерєстрація на інших осіб майна платника аліментів чи юридичних осіб, в яких він є засновником.

Тобто, наприклад, якщо платник аліментів отримує дохід від здачі в оренду нерухомості, він може переоформити її на пов’язаних осіб. Так само можна вчинити і з бізнесом.

Уникання визнання батьківства

За словами Катерини Анищенко, деякі батьки можуть намагатися уникнути визнання патернітету (батьківства), щоб таким чином позбутися відповідальності за утримання дитини.

Перехід ФОП з загальної системи оподаткування на спрощену

«ФОП на загальній системі оподаткування, який сплачує відповідну частину від свого доходу, може перейти на спрощену систему оподаткування, де розмір аліментів залежить від середньомісячної зарплати працівника для відповідної місцевості», — розповідає про черговий шлях мінімізації аліментів Лариса Величко, радниця ЮФ GRACERS. Таким чином вдається суттєво зменшити обсяг виплат.

Відповідальність за несплату аліментів в Україні

Quote«На жаль, динаміка заборгованості з виплати аліментів в Україні залишається досить високою і є проблемою, яка триває протягом багатьох років, — підсумовує Катерина Аніщенко. — Через різні причини, такі як економічна нестабільність, недостатність механізмів виконання судових рішень та ухилення від відповідальності деяких боржників, багато дітей залишаються без необхідної фінансової підтримки з боку батьків».

На думку Олександра Курявого, частою причиною ухилення від сплати аліментів є скрутне матеріальне становище, відсутність коштів та наявність інших утриманців, що додатково ускладнює воєнний стан на території країни. Тим часом у державі триває удосконалення законодавства та посилення контролю за неплатниками аліментів.

За несплату аліментів в Україні можна потрапити за грати. Фото: Pixels

За несплату аліментів в Україні можна потрапити за грати. Фото: Pixels

Уточнимо, що в Україні передбачена відповідальність за несплату аліментів у вигляді штрафів, обмеження у праві керування транспортом, громадських робіт, арешту на три місяці і навіть позбавлення волі до двох років. Тобто, за ухилення від аліментів цілковито реально перетворитися з водія у пішохода або потрапити за ґрати.

Штрафи за несплату аліментів 2024

  • термін заборгованості від 1 року: 20% від суми заборгованості;
  • від 2 років: 30%;
  • від 3 років: 50%.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉