Facebook Pixel

Аліменти: як збільшаться виплати на дітей з 1 січня 2024 року

З 1 січня 2024 року збільшується мінімальний розмір аліментів на дитину. Для дітей до 6 років він становитиме 1281,5 грн та 1598 грн – від 6 до 18 років.

Про це повідомляє Центральне міжрегіональне управління Міністерства юстиції.

Це пов'язано з підвищенням прожиткового мінімуму в Україні.

Відповідно, зростають і прив'язані до цього показника соціальна допомога, виплати, зокрема, й аліменти на дітей.

Прожитковий мінімум на дитину відповідно до віку з 1 січня 2024:

  • до шести років – 2563 грн;
  • для дітей від 6 до 18 років – 3196 грн.

Розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Якщо платник аліментів має достатній заробіток, то за рішенням суду встановлюється мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину в розмірі 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Своєю чергою, максимальна сума аліментів не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів на одну дитину відповідного віку.

Батьки можуть домовитися про виплату більшої суми аліментів, прописавши всі умови та суму у відповідному договорі та посвідчивши його нотаріально.

Якщо аліменти були присуджені у частці від заробітку (доходу), то процес зміни грошових стягнень відбувається автоматично, додатково звертатися до органів державної виконавчої служби не потрібно.

Раніше The Page повідомляв, що майже 200 тисяч боржників із виплати аліментів зафіксовано в Україні на початок грудня 2023 року. За неповних два роки великої війни до Єдиного реєстру боржників (ЄРБ) додалося близько 12 тисяч нових боржників. 92% боржників за виплатою аліментів — це чоловіки.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉