Facebook Pixel

«Кінець ТВ-шоу»: ЄСПЛ у повному обсязі відхилив позов РФ проти України

Європейський суд із прав людини (ЄСПЛ) 18 липня оголосив рішення в справі «Росія проти України» (№ 36958/21). Суд відмовив у задоволенні позовних вимог РФ у повному обсязі та вилучив справу з реєстру, повідомив український Мін'юст.

Ця справа виникла на підставі заяви, поданої проти України урядом Росії 22 липня 2021 року за статтею 33 (міждержавні справи) Європейської конвенції з прав людини. Ця скарга Росії – єдина міждержавна скарга проти України. Її висунуто за 10 групами звинувачень. Так, Росія звинувачувала Україну в адміністративній практиці «вбивств, викрадень, примусового переселення, втручання у виборче право, обмеження на використання російської мови та нападу на російські посольства та консульства». РФ також спробувала приписати Україні відповідальність за катастрофу авіалайнера MH17, оскільки Україна «не закрила повітряний простір». Москва також скаржилася на блокування Північнокримського каналу.

Суд зазначив, що в разі подання позову та клопотання про забезпечувальні заходи заявник має довести ЄСПЛ існування дійсного ризику порушення прав, передбачених Європейською конвенцією з прав людини, та підтвердити це доказами. Росія не надала таких доказів. До того ж усі документи було подано російською мовою, хоча офіційними мовами ЄСПЛ є англійська та французька.

У березні 2022 року Рада Європи виключила РФ зі свого складу через повномасштабне вторгнення в Україну, і Росія припинила брати участь у роботі ЄСПЛ. Однак суд і далі розглядав справи щодо Росії, які були в його провадженні, щоб «продемонструвати принцип верховенства права».

Рішення ЄСПЛ у справі «РФ проти України»

Рішення ЄСПЛ у справі «РФ проти України»

«Росія сплутала ЄСПЛ із шоу на російському телебаченні – у заяві до суду вони виклали всі міфи російської пропаганди. Цілком безглуздим такий вчинок не назвеш – у них з'явився додатковий медіамайданчик для промивання мізків і медіапривід. Але з юридичного погляду на них чекає неминуча поразка» – так прокоментував ще 2021 року позов РФ міністр юстиції України Денис Малюська.

На розгляді в ЄСПЛ залишаються чотири міждержавні справи, ініційовані Україною проти РФ. У справі Ukraine v. Russia (re Crimea) (№ 20958/14) публічні слухання Великої палати суду призначено на 8 листопада 2023 року.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉