Facebook Pixel

Україна направляє звернення до Гааги через псування культурної спадщини в Криму

Україна направила до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду інформаційне звернення з доказами злочинів проти культурної спадщини в окупованому Росією Криму.

Як повідомила на своїй сторінці у Facebook Генеральна прокурорка Ірина Венедиктова, йдеться про військові злочини проти об'єктів культурної спадщини на тимчасово окупованій території півострова Крим.

За її словами, Офіс генпрокурора та експерти з міжнародного гуманітарного й міжнародного кримінального права громадських організацій «Регіональний центр прав людини», «Євромайдан Крим», а також Української асоціації міжнародного права зібрали докази привласнення та руйнування цих об'єктів. Передаватимуть докази експропріації та руйнування цих цінностей для того, аби почалося розслідування.

Йдеться, зокрема, про такі об'єкти, як-от: Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора; історичне середовище столиці кримських ханів у Бахчисараї — Ханський палац, Чуфут-Кале; Кримську астрофізичну обсерваторію; Вежу Костянтина й Докову вежу у Феодосії; Церкву Іоанна Предтечі в м. Керч.

«Культурні цінності, що зберігаються в музеях АР Крим і м. Севастополь, а також культурна спадщина, що розташована на цій території, є власністю держави Україна, національним багатством, невіддільним складником національного культурного надбання й охороняється як національним законодавством, так і міжнародним правом».

Ірина Венедіктова

Ірина Венедіктова

генеральна прокурорка України

У документах також йдеться про незаконні випадки археологічних розкопок і модифікації культурних цінностей у Криму (поселення Кермен-Бурун і Сіваг-Кермен). Також там згадується незаконний обіг документів, факти недбалості під час так званої «реставрації» об'єктів культури та проведення розкопок. Крім того, десятки об'єктів культурної спадщини знищили під час будівництва траси «Таврида» та Кримського мосту, що сприяє подальшій мілітаризації півострова.

Quote«Такі дії є серйозним порушенням міжнародного гуманітарного права і кваліфікуються як окремий вид військових злочинів за змістом Римського статуту Міжнародного кримінального суду», — зазначила Венедіктова, додавши, що наразі правоохоронці Криму та Севастополя розслідують 23 справи, які пов'язані з культурними цінностями.

Контекст. Раніше повідомлялося, що українська економіка зазнала втрат від окупації Криму Росією в розмірі майже $135 млрд, що склало 75% ВВП України станом на 2013 рік.

Подякувати 🎉