Facebook Pixel

Зміни в ProZorro — позиція Transparency International Ukraine та Центру протидії корупції

З 3 січня 2023 року уряд тимчасово скасував трираундові аукціони в публічних закупівлях на ProZorro на користь сліпого аукціону. The Page вже зібрало аргументацію Мінекономіки, міжнародних експертів і українських юристів.

Сьогодні доповнимо її позицією Transparency International Ukraine та Центру протидії корупції, яка з’явилася на сайті Transparency International

Організації вважають, що уряд ухвалив рішення без обговорень із бізнесом і фаховою спільнотою та з недостатнім обґрунтуванням.

Що зміниться в публічних закупівлях

Згідно з постановою №1495, уряд відмовився від одного з етапів конкурентних закупівель — трираундового аукціону. Тепер переможця визначатимуть за ціною його початкової пропозиції. Рішення обґрунтували проблемою з підключенням бізнесу до аукціонів в умовах дефіциту електроенергії.

Ця зміна тимчасова — на 6 місяців. Водночас повернення до трираундових аукціонів прописано в постанові уряду нечітко, через що за пів року може виникнути юридична колізія щодо того, які проводити аукціони.

Інші етапи відкритих торгів з особливостями залишилися без змін, тобто про повне скасування тендерів не йдеться. Вони й надалі будуть у системі конкурентними та відкритими для всіх.

Ризики та недоліки рішення про скасування аукціонів у ProZorro

Quote«Ідея сліпих аукціонів без раундів на зниження ціни сама собою не є новою для сфери публічних закупівель. З огляду на аналіз даних системи ProZorro ми допускаємо можливість протестувати сліпі аукціони без раундів на зниження ціни. Наприклад, зробити їх опціональними — доступними за певних умов, як-от для закупівель, дорожчих за певну межу, або розробити спосіб програмування тактики гри в аукціоні наперед», — йдеться в заяві.

Водночас трираундові аукціони скасували одразу для всіх тендерів, без попередніх обговорень і консультацій із гравцями ринку. Замовники, бізнес і громадськість дізналися про нововведення, коли його вже ухвалили й технічно реалізували, наполягають TI та ЦПК. Крім того, Мінекономіки не надало статистику, наскільки масовою є проблема доступу до аукціонів і наскільки критичним є її вплив на тендери. Це викликає в громадськості сумніви щодо доцільності саме такого рішення.

Що робити далі

TI та ЦПК закликали уряд докладно обґрунтовувати зміни в закупівлях, виносити їх на публічне обговорення, спочатку змінювати юридично й тільки потім додавати технічні зміни. До того ж організації вважають неприпустимим ухвалювати рішення для бізнесу без обговорення із самим бізнесом.

Також Transparency International Ukraine та Центр протидії корупції запропонували зробити ухвалене рішення гнучкішим: запровадити його для окремого сегменту закупівель або надати учасникам можливість запрограмувати участь в аукціоні наперед.

Quote«І обов’язково погодити новий варіант із гравцями сфери», — підкреслили TI та ЦПК.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉