Facebook Pixel

Посли ЄС згодні передати прибутки від заморожених активів рф для армії України

Посли ЄС погодили принцип використання надприбутків від заморожених активів росії. Гроші підуть на відбудову України та військову оборону від рф. Про це повідомило представництво Бельгії в Раді ЄС.

Quote«Я вітаю цю політичну домовленість щодо використання прибутків від знерухомлених російських активів для України. Не може бути сильнішого символу та більшої користі для цих грошей, ніж зробити Україну та всю Європу безпечнішим місцем для життя», – привітала рішення послів ЄС президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Коли і скільки грошей від надприбутків із заморожених активів рф може отримати Україна

Україна може отримати до €3 млрд на рік від заморожених активів росії, зокрема, для закупівлі зброї, якщо міністри фінансів ЄС 14 травня 2024-го підтримають це рішення.

У попередні тижні кілька держав-членів ЄС заявляли, що з доходів від активів потрібно стягнути 25% податку, згідно з європейськими фіскальними правилами, що не дозволяло рішенню просуватися далі, пише видання Euroactive.

Проте Бельгія все ж погодилася спрямовувати податки від доходів з російських активів у спільний фонд для України. Брюссель також знизив комісію, яку бельгійський депозитарій Euroclear стягуватиме за обробку заморожених активів рф, до 0,3% з 0,5%.

Європейський центральний банк (ЄЦБ) управлятиме надзвичайним резервом, з якого банки зможуть оплачувати роботу юристів та інші послуги у разі судів з росією.

Нагадаємо, бельгійський депозитарій цінних паперів Euroclear, де знаходиться найбільше активів рф, вже отримав понад €5 млрд надприбутку після сплати податків з початку повномасштабної війни.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉