Facebook Pixel

Плюс ще одна дірка. Швеція виявила четверте пошкодження на російських підводних газопроводах у Балтійському морі

Берегова охорона Швеції повідомила про виявлення ще одного – уже четвертого – ушкодження на російських підводних газопроводах у Балтійському морі. Про це стало відомо шведському виданню Svenska Dagbladet, пише Sky News.

Два з витоків газу зафіксовано у виключній економічній зоні Швеції, ще два – Данії, повідомила представниця берегової охорони Дженні Ларсон.

У британській розвідці схиляються до версії, що ушкодження на обох «Північних потоках» сталися внаслідок детонації дистанційних вибухових пристроїв. Ймовірно, ці пристрої могли бути спущені під воду на довгих мотузках або розміщені поблизу трубопроводів із допомогою підводного безпілотника.

У ЄС вважають, що аварії на російських підводних трубопроводах «Північний потік – 1» і «Північний потік – 2» є результатом диверсії. Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн попередила, що атака на енергетичну інфраструктуру Європи призведе до рішучих контрзаходів. Версію вибухів на газопроводах підтримує й міністерка закордонних справ Швеції Анн Лінде.

На росії всі обвинувачення на свою адресу традиційно відкидають. Російська сторона заявляє, що озвучені європейцями версії є «передбачуваними» та «дурними», оскільки трубопроводи належать рф і несуть її власний газ.

Контекст. Нагадаємо: 26 вересня влада Данії та Швеції зафіксувала три пошкодження газопроводів Nord Stream 1 і Nord Stream 2. У морі та над ним встановлено зони, заборонені для судноплавства та польотів.

Шведський сейсмологічний центр повідомив, що зафіксував вибухи в районі газопроводів незадовго до того, як стало відомо про витоки газу в море.

Подякувати 🎉