Facebook Pixel

Програма обміну лампочок продовжена: пенсіонери можуть отримати по 5 LED-ламп

Українські пенсіонери зможуть безкоштовно отримати по 5 світлодіодних ламп у відділеннях «Укрпошти» протягом грудня 2023 року за програмою обміну ламп розжарювання на енергоефективні. Про це повідомило Міністерство економіки.

Quote«Цього разу пенсіонерам не треба буде одразу нести старі лампи на обмін. Їх можна буде принести у відділення «Укрпошти» протягом місяця після отримання п’яти додаткових світлодіодних ламп», – пояснюють у міністерстві.

Коли і як пенсіонери можуть обміняти лампочки у грудні 2023

  • з 5 грудня — обміняти лампи можна у всіх сільських відділеннях «Укрпошти» країни, окрім Київщини;
  • з 12 грудня — обміняти лампи можна і на Київщині.
  • Щоб отримати світлодіодні лампи, покажіть робітнику пошти свій паспорт, РНОКПП, пенсійне посвідчення та назвіть дійсний номер телефону.

Що відомо про безоплатну програму обміну лампочок

Програма стартувала на початку 2023 року, щоб покращити стан енергетики країни після масованих російських атак на критичну інфраструктуру. Програма діє у 23 обласних центрах України та у 120 районних населених пунктах. Українці можуть обміняти до 5 ламп розжарювання на таку ж кількість світлодіодних ламп. Закупівлю LED-ламп фінансує ЄС.

Навіщо обмінювати звичайну лампочку на LED

За оцінками фахівців, перехід на LED-лампи скоротить споживання на 7-10% у моменти пікового навантаження на енергосистему.

Quote«Програма обміну ламп допомагає знизити навантаження на українську енергосистему. Особливо це актуально в зимовий період, коли споживання електроенергії збільшується. Нагадаю, що громадяни обміняли вже більше 20 млн ламп», – зазначають в Мінекономіки.

Подякувати 🎉