Facebook Pixel

ФДМУ і ОГХК відреагували на звинувачення у постачанні титанової сировини до росії

В Україні набуло суспільного резонансу розслідування «РБК-Україна» про те, що нібито «Обʼєднана гірничо-хімічна компанія» під час війни продає росії титанову сировину.

Згідно з даними журналістів-розслідувачів, значна частина титанової руди, що експортується з України, потрапляє до рф через посередників. Вони стверджують, що Об'єднана гірничо-хімічна компанія (ОГХК) експортувала 82,2 тисячі тонн руди від 3 липня 2022 до квітня 2023 року, а велику частину продукції отримала саме росія.

Із посиланням на власні джерела в титановій галузі, розслідувачі переконують, що концентрат проданий компаніям-посередникам із Словаччини, Чехії, Угорщини й Польщі, які співпрацюють із країною-агресоркою: Sic Luceat Lux KFT, BioProfTech Sp.z.o.o, Cytleon S.r.o, LL-Resourses GmbH.

ФДМУ і ОГХК реагують на звинувачення у постачанні титанової сировини до рф

У відповідь на розслідування 10 серпня на прес-конференції в «Інтерфакс-Україні» заступник голови ФДМУ Олександр Федоришин і член правління АТ ОГХК Єгор Перелигін прокоментували всі звинувачення.

Основну увагу вони приділили звинуваченням ОГХК у нібито експорті сировини росії через угорську Sic Luceat Lux KFT і польську BioProfTech Sp.z.o.o.

Співпраця ОГХК і Sic Luceat Lux KFT

За даними розслідувачів, засновниками Luceat Lux є уродженці Криму Олександр та Світлана Мурадян.

Водночас, посилаючись на дані з відкритих джерел, вони стверджують, що основними контрагентами компанії та вантажоодержувачами у 2021-2022 роках були ТОВ «Редметконцентрат» (Москва), ТОВ «Нерудна компанія» (Білгород), ТОВ «Мінко Рус» (Бєлгород) та не тільки.

Журналісти зазначають, що ОГХК поставила тисячі тонн концентрату угорській компанії.

Член правління АТ ОГХК Єгор Перелигін підтвердив, що компанія співпрацювала з країною-агресоркою до початку повномасштабної війни в Україні.

Quote«Ця компанія (Sic Luceat) мала у своєму портфелі операції з рф до повномасштабного вторгнення країни-агресорки. Ми маємо всі необхідні на сьогодні запевнення, декларації, документацію від цієї компанії, що після 24 лютого таких операцій торгових більше не було», — заявив Перелигін.

Він додав, що ОГХК співпрацювала зі Sic Luceat протягом 2020-2023 років. Завершилися їхні відносини «десь у квітні 2023 року».

Quote«Компанія Sic Luceat працювала з ОГХК (у той період, який я зазначив), відповідно до двох товарних груп: товарна група циркон, товарна група рутил. Компанія мала гарну фінансову дисципліну. Бенефіціар або засновник є громадянином країни ЄС, про що підтверджують його персональні документи. Він не є уродженцем країни-агресорки, і це факт», — переконує Перелигін.

Тож, представник ОГХК фактично не спростував і не підтвердив інформацію журналістів-розслідувачів про бенефіціарів Sic Luceat, які народилися у Криму. Перелигін стверджує, що ОГХК добре відслідковує, куди їде товар, на трьох рівнях захисту: антикорупційному, Complience-контролю та через Службу безпеки.

«Компанія Sic Luceat із ОГХК мала відповідні відносини, які в основній своїй питомій вазі були до повномасштабної російської агресії», — каже заступник голови Фонду держмайна Олександр Федоришин.

Він додав, що співпраця збігається з періодом, коли ОГХК спільно з Фондом, СБУ та прокуратурою створили робочу групу для перевірки контрагентів, із якими ОГХК починала співпрацю. Тож, спецслужбам було відомо про всі операції державної компанії, каже Федоришин.

У спецслужбах, за його словами, запевняли, що ризиків такої співпраці немає.

Представник ФДМУ зазначив, що перед підписанням контракту ОГХК і Sic Luceat «відбулася низка бюрократичних процедур», згідно з якими надано гарантії державним органам, що українську продукцію не отримує держава-агресорка.

Відповідний лист-підтвердження Sic Luceat надіслала українським колегам уже після публікації скандального розслідування, заявили Федоришин і Перелигін.

Вони заявили, що весь український товар відвантажений у США. Тож, кінцевим споживачем, за даними ФДМУ і ОГХК, є американський ринок.

Співпраця ОГХК і BioProfTech Sp.z.o.o

За даними журналістів-розслідувачів, засновник польської BioProfTech Sp.z.o.o. — Руслан Акопян, який має російське громадянство і зареєстрований в тимчасово окупованому Харцизьку на Донеччині.

Компанія отримувала партії українського ільменіту влітку та восени 2022 року, кажуть журналісти.

Quote«Компанія BioProfTech працювала з ОГХК один раз. Це була одна операція — тренінгова операція», — зауважує Перелигін.

За його словами, була компанія, яка перепродала український товар великому системному американському споживачеві. Весь обсяг товару відвантажений на ринок США, каже Перелигін.

Він відмовився відповісти журналістам, що це була за компанія.

Як виявилося, ОГХК має діючий контракт із цим кінцевим споживачем, який забороняє розголошувати назву компанії.

Інформацію про ймовірну співпрацю ОГХК із компаніями Cytleon S.r.o, LL-Resourses GmbH Федоришин і Перелигін не коментували.

Заступник голови ФДМУ зазначив, що наразі тривають службові розслідування. Він запропонував співпрацю журналістові, який опублікував розслідування, для прояснення ситуації.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉