Facebook Pixel

НКРЕКП остаточно передала питання встановлення тарифів на тепло на місцевий рівень

Нацкомісія регулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) передала повноваження щодо регулювання діяльності 28 підприємств теплопостачання з державного на місцевий рівень.

Рішення регулятор ухвалив на відкритому засіданні 7 липня, затвердивши постанову «Про затвердження змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності у сфері теплопостачання».

Комісія зазначила, що передання повноважень здійснено «на виконання ініціатив уряду та підтримуючи відповідні позиції Мінрегіону, місцевих органів влади, асоціацій та громадських організацій щодо децентралізації влади».

Передається на місцевий рівень регулювання 28 суб'єктів господарювання, які здійснюють діяльність із виробництва, транспортування та постачання теплової енергії. Отже, встановлювати тарифи та затверджувати плани розвитку для таких ліцензіатів будуть місцеві органи влади.

Ці ліцензіати залишалися останні в країні, тарифи яких затверджувала НКРЕКП.

«Регулятор продовжить здійснювати методичну роботу та методологічну допомогу з питань державного регулювання підприємств теплопостачання, регулювання яких буде відбуватися на місцевому рівні, і нормативно-правове забезпечення їхньої діяльності», — зазначив голова Нацкомісії Валерій Тарасюк.

Додатково. НКРЕКП ухвалила попереднє рішення про сертифікацію «Укренерго» як оператора системи передавання (ОСП) європейського зразка за моделлю ISO (Independent System Operator).

«Сертифікація ОСП — принципово важлива передумова для інтеграції в ENTSO-E, яка є стратегічною метою не лише для «Укренерго», а й для України загалом», — зазначив член правління «Укренерго» Максим Юрков.

Подякувати 🎉