Facebook Pixel

Нацбанк скасував ліцензії страхової компанії «Провідна» та страховика з групи «Приват» — ДОПОВНЕНО

Національний банк України анулював ліцензії на провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів) страховим компаніям «Інгосстрах» і «Провідна».

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Рішення регулятора набуло чинності з 24 березня. Підставою для анулювання ліцензій страхової компанії «Інгосстрах» вказано невідповідність структури власності страховика вимогам законодавства.

СК «Провідна» позбавили ліцензії через невиконання вимог Нацбанку про усунення порушень ліцензійних умов.

Що відомо про страхову компанію «Інгосстрах»?

СК «Інгосстрах», згідно з даними НБУ, станом на 31 грудня 2022 року мала обсяг страхових премій 136,53 млн грн. Вартість активів компанії становила 1,07 млрд грн, а страхових резервів – 4,66 млн грн. Частка ринку компанії за страховими преміями становила 0,4%.

За даними Youcontrol, власниками ПРАТ «СК «Інгосстрах» вказано Фаїну Єренбург, Сергія Білого та Володимира Горожанкіна. Проте жодному з них не належить більш як 9,9% акцій, як і решті акціонерів.

Проте, згідно з матеріалами кримінальної справи № 12017040000000531, компанію пов’язують із групою «Приват» Ігоря Коломойського. До націоналізації Приватбанку вона займалася страхуванням операцій цього банку.

Що відомо про страхову компанію «Провідна»?

Згідно з останньою поданою СК «Провідна» звітністю за 2022 рік, станом на 31 грудня 2022 року обсяг страхових премій компанії становив 891,23 млн грн, вартість активів – 971,69 млн грн, страхові резерви – 462,14 млн грн. Частка ринку компанії за страховими преміями становила 2,7% (зі страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів (за внутрішніми договорами) – 1,4% ринку).

ПРАТ «СК «Провідна» належить громадянину Словенії Віллему Якобу Вестерлакену. До 2015 року компанія належала російському «Росгосстраху». Її переписали на IIC Ukraine B.V. Вестерлакена.

Реакція страхових компаній «Провідна» та «Інгосстрах»

Страхова компанія «Провідна» на власному сайті вже опублікувала офіційний коментар на рішення НБУ.

Quote«Попри ухвалене НБУ рішення ПрАТ «СК «ПРОВІДНА» й далі виконуватиме свої зобов’язання за договорами страхування до закінчення строку їхньої дії», — йдеться в повідомленні.

Компанія попередила клієнтів, що з 24 березня 2023 року втратила право:

  • укладати нові та продовжувати строк чинних договорів страхування;
  • укладати або вносити зміни до чинних договорів страхування, які призводять до збільшення зобов’язань ПрАТ «СК «ПРОВІДНА» перед клієнтами, включно з договорами перестрахування.

Аналогічну заяву зробила компанія «Інгосстрах», яка пообіцяла, що далі виконуватиме свої зобов’язання перед клієнтами до закінчення строку дії договорів.

Нагадаємо, що 10 березня Нацбанк переглянув перелік системно важливих банків.

Подякувати 🎉