Facebook Pixel

Китай починає «каральні» військові ігри навколо Тайваню

Китай починає «каральні» військові ігри навколо Тайваню

Китай починає «каральні» військові ігри навколо Тайваню

23 травня розлючений Китай у відповідь на «сепаратистські акти» розпочав «каральні» військові навчання навколо Тайваню, відправивши озброєні до зубів військові літаки та влаштувавши імітаційні атаки. Лють Піднебесної викликав вступ на посаду президента Лай Чін Те. Про це пише Reuters.

Навчання в Тайванській протоці та навколо групи контрольованих Тайванем островів, які розташовані поруч із узбережжям Китаю, відбуваються лише через три дні після того, як Лай, якого Пекін ненавидить як «сепаратиста», вступив на посаду президента.

Китай, який вважає демократичний Тайвань своєю власною територією, засудив інавгураційну промову Лая в понеділок, у якій він закликав Китай припинити свої загрози та заявив, що обидві сторони протоки «не підпорядковуються одна одній».

У вівторок міністр закордонних справ Китаю Ван І назвав Лая «ганебним».

Лай неодноразово пропонував Китаю перемовини, але щоразу отримував відмову. Він каже, що тільки народ Тайваню може вирішити своє майбутнє, і відкидає зазіхання Пекіна на суверенітет.

Командування на Східному театрі дій Народно-визвольної армії Китаю (НВАК) повідомило, що розпочало спільні військові навчання за участю армії, флоту, авіації та ракетних сил у районах навколо Тайваню о 7:45 ранку.

Навчання проводяться в Тайванській протоці, на півночі, півдні та сході Тайваню, а також у районах навколо контрольованих Тайванем островів Кінмень, Мацу, Вуцю та Доньїнь, йдеться у заяві командування.

Китайські державні ЗМІ повідомили, що Китай направив десятки винищувачів з бойовими ракетами та здійснив імітаційні удари разом із військовими кораблями по важливих військових цілях.

Планується, що навчання під назвою Joint Sword – 2024A триватимуть два дні. Однак, на відміну від подібної вправи «Спільний меч» у квітні минулого року, ці вправи позначені літерою «А», що відкриває двері для потенційних подальших дій.

Міністерство оборони Тайваню засудило навчання, заявивши, що воно направило сили в райони навколо острова, протиповітряна оборона та наземні ракетні сили якого відстежують цілі, і що воно впевнене, що зможе захистити свою територію.

Quote«Початок військових навчань з цієї нагоди не тільки не сприяє миру та стабільності в Тайванській протоці, але також підкреслює мілітаристський менталітет Китаю», — заявили в міністерстві.

Офіс президента Тайваню висловив жаль, що Китай загрожує демократичним свободам острова, а також регіональному миру та стабільності своїми «односторонніми військовими провокаціями», але сказав, що люди можуть бути впевнені, що Тайвань може забезпечити свою безпеку.

Китайська державна телекомпанія CCTV заявила, що інавгураційна промова Лая була «надзвичайно шкідливою», а контрзаходи Китаю є «легітимними, законними та необхідними».

Промова Лая була визнанням бажання Тайваню отримати незалежність і підірвала мир і стабільність у протоці.

Майбутнє Тайваню може бути вирішене лише 1,4 мільярдами жителів Китаю, а не лише 23 мільйонами жителів Тайваню.

Китайський демарш не став сюрпризом для Тайваню

Високопоставлений чиновник Тайваню, виступаючи анонімно, враховуючи делікатність питання, сказав, що навчання є частиною сценарію, на який очікував Тайвань, і що уряд острова мав «повне уявлення» про переміщення китайських військ.

Напередодні інавгурації офіційні особи Тайваню заявили, що стежать за переміщенням китайських військових. Востаннє Китай проводив масштабні військові навчання поблизу Тайваню у 2023 і 2022 роках.

Навчання зосереджені на спільному патрулюванні бойової готовності з моря і повітря, точних ударах по ключових цілях і інтегрованих операціях всередині та за межами ланцюжка островів для перевірки «спільних реальних бойових можливостей» сил, заявили китайські військові.

Quote«Це також суворе покарання за сепаратистські акти сил незалежності Тайваню та суворе застереження від втручання та провокацій з боку зовнішніх сил», — додали в командуванні.

Китайські державні ЗМІ опублікували карту зон навчань в п'яти районах навколо Тайваню та островів, які контролює Тайвань, поблизу китайського узбережжя. Тайванські чиновники повідомили, що ці райони знаходяться за межами прилеглої зони Тайваню, яка знаходиться в 24 морських милях від узбережжя головного острова.

Один з посадовців сказав, що Китай не оголошував жодних заборонених для польотів зон, а також Тайвань не спостерігав жодних масштабних переміщень китайських наземних і ракетних сил.

Су Цзу-Юн, науковий співробітник провідного військового аналітичного центру Тайваню, Інституту досліджень національної оборони та безпеки, сказав, що хоча навчання триватимуть лише два дні, їх обсяг є великим порівняно з попередніми, оскільки вони включають віддалені острови Тайваню. Це покликане продемонструвати здатність Китаю контролювати моря та запобігти втручанню іноземних сил, сказав він.

Quote«Політичні сигнали тут більші, ніж військові», — додав він.

На Тайвані, де люди давно звикли до китайської військової діяльності, не було жодних ознак тривоги. Еталонний фондовий індекс (.TWII) наразі працює на історичних максимумах, у четвер зріс на 0,2%.

Quote«Навчання матимуть короткостроковий психологічний вплив, але не змінять довгострокового зростання акцій Тайваню», — сказав віцепрезидент Mega International Investment Services Алекс Хуанг.

Представник центрального банку повідомив, що валютний ринок працює нормально, без аномального входу або виходу іноземного капіталу.

У серпні 2022 року Китай розпочав військові навчання з бойовою стрільбою навколо Тайваню одразу після візиту колишньої спікерки Палати представників США Ненсі Пелосі, яка різко засудила Пекін. Ця безпрецедентна за масштабами серія навчань тривала чотири дні.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉