Facebook Pixel

Керівник Полтавського ГЗК Віктор Лотоус має внести заставу в 800 млн грн

Шевченківський районний суд призначив голові правління Полтавського ГЗК Віктору Лотоусу внесення застави. Її розмір становить 800 млн грн. Лотоуса підозрюють у в ухиленні від сплати податків у розмірі 2,2 млрд грн

Про це пише БЕБ.

У чому БЕБ звинувачує голову правління Полтавського ГЗК Віктора Лотоуса

За даними БЕБ, у період з 2018 по 2021 рік Лотоус вносив неправдиві відомості в офіційні документи підприємства та занизив сплату коштів до бюджету за користування надрами родовища залізних руд на 2,2 млрд грн.

Пресслужба Ferrexpo прокоментувала дану новину. На їхню думку, ця справа не стосується видобутку корисних копалин, а радше «сплати рентних платежів за користування надрами».

Також Ferrexpo спростувало звинувачення у несплаті податків:

Quote«На цей момент не існує жодних узгоджених податкових зобов’язань, які не сплатило підприємство. Прийняті по відношенню до підприємства податкові повідомлення-рішення оскаржені до суду. Полтавський ГЗК розраховує та сплачує податок на ренту відповідно до чинного законодавства та судової практики, а також в аналогічний спосіб, як це здійснюють інші гірничодобувні компанії. Відтак, його посадові особи не можуть бути притягнуті до відповідальності за нібито ухилення від їх сплати. Хочемо зазначити, що з лютого 2023 року за цими ж звинуваченнями триває безрезультатне переслідування іншого представника топменеджменту Полтавського ГЗК. Під час досудового розслідування слідству не вдається довести вину підозрюваного, адже склад злочину відсутній».

У чому ще підозрюють голову правління Полтавського ГЗК Віктора Лотоуса

За даними Офісу генпрокурора, його підозрюють у незаконному видобутку корисних копалин на території Полтавського ГЗК, (ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 240, ч. 2 ст. 364-1 КК України).

Під керівництвом Лотоуса, маючи ліцензією на видобування лише залізної руди, ГЗК незаконно обробляв та реалізовував інші породи корисних копалин. Ці породи мали зберігатися у спеціально відведених сховищах. Натомість їх обробляли та отримували щебінь трьох різних фракцій, який продавали суб’єктам підприємницької діяльності.

Таким чином, з 2015 по 2021 рік було незаконно видобуто понад 20 млн куб. м корисних копалин – це приблизно тисячі вагонів. Сума завданих збитків становить понад 157 млрд грн.

26 вересня Печерський районний суд заарештував на два місяці з можливістю внесення застави голову правління Полтавського ГЗК Віктора Лотоуса. Розмір застави становив 999,991 млн грн. 30 жовтня Київський апеляційний суд зменшив розмір застави до 400 млн грн. Після цього Ferrexpo внесла заставу за Лотоуса і він вийшов з СІЗО.

На думку ПрАТ «Полтавський ГЗК», підприємство не добувало інших корисних копалин, а те, що воно продавало, – це звичайний відсів, який не є корисною копалиною.

Які ще є справи проти Полтавського ГЗК

Також 29 червня 2023 року Служба безпеки спільно з ДБР вручили підозру 6 керівникам Полтавського ГЗК компанії Ferrexpo. Їх підозрюють у привласненні 400 млн грн при торгівлі щебенем.

За даними СБУ, протягом 2019-2022 років керівництво ГЗК продавало щебінь, не маючи на це відповідного спецдозволу. Так, 1 тонну сировини збували «своїм компаніям» за 30-50 грн. А потім реалізовували породу вже за ринковою ціною, яка була майже в десять разів більша.

На думку правоохоронців, для реалізації оборудки її організатори вносили недостовірні відомості до звітної та фінансово-господарської документації.

Полтавський ГЗК групи Ferrexpo заявив, що продавав не щебінь, а відходи від виробництва залізної руди.

7 липня 2023 року Печерський суд Києва обрав запобіжні заходи для керівництва Полтавського ГЗК. Їм призначено тримання під вартою або заставу від 2 до 60 млн грн. Ferrexpo внесла за них заставу у розмірі 122 млн грн.

До цього 15 травня НАБУ взяло під варту голову Верховного суду України Всеволода Князєва під час отримання ним хабаря у розмірі $2,7 млн. Князєв, ймовірно, отримував гроші від людей, які діяли в інтересах олігарха Костянтина Жеваго. На думку НАБУ, хабар міг бути внесений Жеваго за можливість володіння Полтавським ГЗК. Пресслужба Жеваго всі звинувачення відкидає.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉