Facebook Pixel

Повторний наступ на Київ, важка зима, розвал рф і закінчення війни: головне з інтерв’ю Данілова

Секретар Ради нацбезпеки та оборони Олексій Данілов дав інтерв’ю виданню LB.ua, у якому розповів про шанси окупантів знову піти на Київ; очікування та реальність роботи МАГАТЕ на Запорізькій АЕС; підготовку народу України до складної зими в умовах бойових дій і свої прогнози щодо закінчення російсько-української війни. The Page публікує головне.

Вступ Білорусі у війну та повторний наступ на Київ

Данілов наголосив, що росіяни не відмовилися від планів, які ставили перед собою 24 лютого. Тобто Москва все ще налаштована на знищення України як держави та ліквідацію керівництва нашої країни. Він додав, що Білорусь фактично окупована росіянами й перебуває під контролем Кремля.

Quote«Країна Білорусь окупована російською федерацією. Влади Білорусі майже немає — це доведений факт… Чи будуть вони наступати, чи будуть звідти робити якісь речі… Я можу сказати, що ми контролюємо цю ситуацію, ми отримуємо кожного дня дані розвідки щодо тих справ, які там відбуваються. Ми розуміємо, що відбувається безпосередньо в суспільстві, у тих громадян, які мають паспорт Білорусі», — розповів він.

Очільник РНБО додав, що росіяни вербують білорусів для участі у війні в Україні, але їхня кількість є невеликою.

Щодо повторного наступу на столицю, який не виключає українська розвідка, Данілов вважає його малоймовірним.

ЗАЕС, МАГАТЕ та зимовий сезон 2022-2023

Данілов заявив, що після захоплення росіянами Чорнобильської АЕС у лютому та Запорізької в березні він очікував, що МАГАТЕ втрутиться негайно. Це входить до функцій цієї організації.

Quote«Так мало б бути у світі, так мало б бути за їхніми нормативно-правовими документами. Те, що вони до цього часу туди не доїхали, складне питання», — додав він.

Очільник РНБО наголосив, що ситуація залишається «вкрай загрозливою» й доки на станції будуть росіяни, її не можна буде назвати «контрольованою». За його прогнозом, світ має й далі тиснути на Кремль, доки російське керівництво не залишить не тільки ЗАЕС, а й решту українських територій.

Данілов додав, що в разі якщо ЗАЕС не генеруватиме достатнього обсягу електроенергії для потреб українців, ця зима для нашої країни буде «вкрай важкою». Він не виключив, що росіяни, які фактично діють як терористи, гатитимуть по об’єктах критичної інфраструктури, від яких залежить робота дитячих садочків, шкіл, лікарень тощо.

Quote«Є правила війни, що військові мають воювати з військовими. На жаль, російська федерація воює не тільки з військовими, вона воює з дітьми, з літніми людьми, з інфраструктурою, що неприпустимо в цивілізованому світі. Але, на жаль, де цивілізація, а де рф», — пояснив він.

Коли закінчиться війна та що буде з росією

Данілов категорично не погодився з прогнозами, що російсько-українська війна триватиме два — три роки. Конкретних строків він не назвав, але наголосив, що в кількох речах він певен точно.

Quote« Я кажу, що раз – це буде непроста війна; два – перемога буде за нами; три – не буде швидкої перемоги, але це точно не роки — роки — роки, як ви зараз говорите», — додав він.

Очільник РНБО наголосив, що Україна має зробити все, що від неї залежить, аби у рф «після нашої перемоги взагалі не було бажання.., не було зубів у роті когось покусати, не тільки нас». Данілов учергове повторив свій прогноз про розвал росії після програшу у війні.

Російські спецслужби, за його даними, у курсі, що низка територій російської федерації «готові звільнятися від колоніального стану». Їх, за словами Данілова, нині нараховується приблизно десяток, з-поміж них Татарстан та Ічкерія.

Quote«До речі, ми в цьому майже не беремо участь фізично; те, що робить Путін, він сам власними діями розвалює російську так звану федерацію… Є території, які не підтримують режим Путіна, і відсоток таких уже набагато більший, ніж, умовно кажучи, ще два місяці тому», — додав він.
Подякувати 🎉