Facebook Pixel

Від мільйонів до тисячі: на яких хабарях ловлять українських суддів

14 червня 2023 року Колегія Вищого антикорупційного суду винесла вирок колишньому судді Дніпровського районного суду Києва Миколі Чаусу: 10 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Справа Чауса тривала кілька років. Ще в серпні 2016 року детективи НАБУ викрили суддю в отриманні хабаря в розмірі $150 тис. Гроші він заховав у трилітрову банку й закопав на городі.

Суддя спробував переховуватися в Молдові, але навесні 2021 року його адвокат повідомив, що група невідомих озброєних чоловіків викрала Чауса в центрі Кишинева. Втікач опинився в Україні, де щодо нього почалися слідчі дії.

Це далеко не перший випадок, коли в правоохоронців виникають претензії до суддів. The Page нагадує про деякі з них, які демонструють, що розмір хабаря не завжди має значення для злочинців.

Голова Верховного Суду Всеволод Князєв: $2,7 млн

У травні 2023 року Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура затримали голову Верховного Суду України Всеволода Князєва за підозрою в отриманні хабаря. Під час обшуку в нього знайшли майже $2,7 млн.

Ексголова Верховного Суду України Всеволод Князєв

Ексголова Верховного Суду України Всеволод Князєв

Князєв заявив, що став жертвою помсти, а свою справу назвав замовною. Також він стверджував, що знайдені в нього гроші йому не належать.

За версією слідства, суддя отримав хабар за те, що діяв в інтересах олігарха Костянтина Жеваго, який хотів зберегти за собою контроль над Полтавським ГЗК. Князєву загрожує до 12 років в’язниці.

Голова Львівського апеляційного адмінсуду Ігор Зварич: $100 тис.

Справа керівника Львівського апеляційного адміністративного суду Ігоря Зварича свого часу багатьох розвеселила. У грудні 2008 року суддю звинуватили в отриманні $100 тис. хабаря. Під час обшуку в його будинку знайшли ще $1 млн, а також 300 тис. грн.

QuoteСуддя стверджував, що знайдені в нього гроші були зібрані «посівальниками», він мав передати їх «на церкву». Щодо мільйона доларів — він його позичив.

Зварича не заарештували, бо він екстрено захворів. Проте «хвороба» не завадила йому втекти з лікарні. Переховувався суддя вдома в тещі.

Втікача за кілька місяців затримали та засудили до 10 років.

Суддя Донецького окружного адмінсуду: $30 тис.

Навесні 2021 року правоохоронці затримали в Слов’янську суддю Донецького окружного адміністративного суду за підозрою в шахрайстві. Затриманого звинуватили в тому, що за винагороду в розмірі $30 тис. він обіцяв директору приватного підприємства, що Верховний Суд скасує всі рішення за його справою та поверне її на новий розгляд до суду першої інстанції.

Суддю взяли на гарячому, коли йому привезли гроші.

Суддя Одеського райсуду: $4 тис.

Наприкінці березня 2023 року співробітники СБУ та НАБУ затримали в Одесі суддю районного суду міста за отримання хабаря в розмірі $4 тис. Слідство стверджувало, що це була лише перша частина хабаря, який вона вимагала від одесита, гарантуючи йому позитивне рішення в справі щодо боргових зобов'язань.

Тепер їй загрожує 10 років ув'язнення з конфіскацією майна.

Суддя Броварського міськрайонного суду Ганна Білик: 1 тис. євро

Улітку 2021 року Вищий антикорупційний суд визнав винною в хабарництві суддю Броварського міськрайонного суду Ганну Білик.

Затримання судді Броварського міськрайонного суду Ганни Білик. Фото: Нацполіція

Затримання судді Броварського міськрайонного суду Ганни Білик. Фото: Нацполіція

Суддю звинувачували в тому, що вона вимагала від підприємця 1 тис. євро за рішення на його користь. Вирок суду — шість років і конфіскація майна. Поки розглядалася апеляція, Білик втекла й понад рік переховувалася від правоохоронців, але восени 2022 року її затримали.

Подякувати 🎉