Facebook Pixel

Forbes Ukraine оцінив статки Ігоря Коломойського у $835 млн

Статки бізнесмена Ігоря Коломойського станом на початок вересня 2023 року становлять $835 млн. Причинами є втрата Укрнафти та Укртатнафти, яку на момент націоналізації оцінювали у $748 млн.

Про це пише Forbes.

З чого складаються статки Ігоря Коломойського станом на вересень 2023 року

У Коломойського і його групи залишилося ще кілька менших за потужностями НПЗ (у 2022-му «НПК Галичина» згенерував 5,9 млрд грн виторгу, у 2021-му було 849 млн грн) та мережа з 950 заправок під різними брендами (найбільші – «Авіас» та ANP). Приблизно третина з них – власність державного ПриватБанку. Структури Коломойського експлуатують їх за договорами лізингу, які не обслуговують. Ще один актив «Полтавська газонафтова компанія», одна з найбільших недержавних нафтогазовидобувних компаній в Україні.

До війни пул металургійних заводів був другим за вартістю активом Коломойського. Нікопольський та Запорізький феросплавні заводи є одними з найбільших виробників феросплавів (використовуються для виробництва нержавіючої сталі) у світі. Марганецький та Покровський ГЗК, що теж належать Коломойському та Боголюбову, забезпечують ці підприємства сировиною.

Через високу вартість газу минулоріч простоював завод «ДніпроАзот», який виробляє добрива для аграріїв та є єдиним підприємством в Україні з виробництва рідкого хлору, який використовують водоканали для очищення води.

Краща, ніж очікувалося, ситуація з обленерго, у яких Коломойський та Боголюбов мають неконтрольні частки. Це «Полтаваобленерго», «Чернігівобленерго», «Сумиобленерго», «Дніпрообленерго». Минулоріч Forbes оцінював їх у $20 млн, зараз – удвічі дорожче. Далися взнаки фінансові показники компаній: їхній виторг у доларах впав на 20–30%, два з чотирьох обленерго, якщо вірити їхній фінзвітності, навіть є прибутковими.

Медіа Коломойського, «Групу 1+1», Forbes оцінював за балансовою вартістю активів (ліцензії, техніка, бібліотека контенту) – $69 млн.

Актив з нульовою вартістю – авіакомпанія «Міжнародні авіалінії України (МАУ)». У вересні минулого року МАУ зупинила польоти трьох з чотирьох наявних літаків (до війни було 24) через несплату рахунків. Ще до вторгнення МАУ накопичила мільярдні борги – перед аеропортом Бориспіль та «Украерорухом». Компанія намагалася знайти роботу в Європі – перевізник виконував чартерні рейси для польського туроператора Itaka. Також МАУ виконала серію рейсів для національної збірної України з футболу. Втім, у березні та червні цього року профільне видання Avianews зафіксувало передачу літаків з флоту МАУ до парку іншого перевізника – «Роза Вітрів» (Windrose), власником якої є лізингова компанія, пов’язана з Коломойським.

Прямого юридичного звʼязку бізнесмена власне з МАУ немає. «Компанія подавала документи на відкриття рахунків в іноземних банках, у тому числі щодо бенефіціарів, – каже один із колишніх менеджерів компанії, який попросив не вказувати його імені у цій статті через високу юридичну сенситивність теми. – Жоден поважний банк не працював би з таким токсичним клієнтом».

Ще один актив, що традиційно асоціювався з Коломойським, – курортний комплекс «Буковель». Після націоналізації ПриватБанку в 2016-му партнери втратили дві третини обʼєкта, але навіть частина, що залишилася, генерувала Коломойському приблизно $14 млн на рік. Однак у червні 2022-го видання NV повідомило, що новим власником компанії, яка експлуатує комплекс, є син його давнього бізнес-партнера Ігоря Палиці Захар. «У «Буковелі» Коломойського немає взагалі», – заявив NV Палиця, зазначивши, що угода про продаж активу на користь його сина відбулася ще в 2021-му.

Нагадаємо, що 7 вересня Детективи НАБУ за погодження керівника САП повідомили колишньому кінцевому бенефіціарному власнику ПАТ КБ «ПриватБанк» та п’ятьом членам організованої ним групи про підозру у заволодінні коштами банку на суму понад 9,2 млрд грн.



Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉