Facebook Pixel

НАБУ і САП підозрюють ексмера Одеси Костусєва у незаконному продажі аеропорту

НАБУ і САП викрили злочинну групу, яка заволоділа майном КП «Міжнародний аеропорт «Одеса». Серед підозрюваних – ексмер Одеси Олексій Костусєв. Збитки становлять понад 2,5 млрд грн.

Про це пише пресслужба САП.

Як, за версією НАБУ і САП, проходило привласнення аеропорту «Одеса»

Як встановило слідство, у 2011 році Борис Кауфман та Олександр Грановський організували схему заволодіння майном КП «Міжнародний аеропорт «Одеса». Для цього зареєстрували ТОВ «Одеса аеропорт девелопмент», яке отримало 75% корпоративних прав на летовище, тоді як у міста залишилося лише 25%.

Тодішній очільник Одеси Олексій Костусєв вдався до службової підробки документів, щоб ТОВ «Одеса аеропорт девелопмент» отримало право на аеропорт в обхід конкурсу.

Важливо, що отримане у спільне користування майно аеропорту не підлягало приватизації, оскільки мало загальнодержавне значення, забезпечувало виконання функцій прикордонного і митного контролю.

Ба більше, 535 одиниць основних засобів з 2488 переданих були аеродромними об’єктами, що забезпечують безпеку польотів та не могли бути відчуженими в принципі.

Крім того, за договором «інвестори» зобов’язувались внести статутний капітал у розмірі 355 млн грн, побудувати новий термінал і злітно-посадкову смугу. Проте більша частина внесених коштів через дії учасників схеми стала предметом застави та була заблокована банком, тобто не підлягала використанню. Новий термінал збудували за кредит, взятий під заставу майнового комплексу аеропорту, а злітно-посадкову смугу не починали будувати взагалі.

В результаті реалізації схеми її учасники заволоділи майном аеропорту на суму 118 млн грн та доходами від його діяльності у сумі понад 2,5 млрд грн.

Наразі, Кауфману, Грановському, Костусєву, його колишньому заступнику та очільнику ТОВ «Одеса аеропорт девелопмент» САП повідомила про підозру.

Вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжного заходу.

Що відомо про Олексія Костусєва

До того, як стати мером Одеси, Костусєв був двічі нардепом – з 1998 року по 2001 рік від СПУ і від Партії Регіонів у 2006 році. Склав депутатські повноваження 5 жовтня 2006-го. У 2010 році став мером Одеси від Партії Регіонів. У 2013 році склав повноваження очільника Одеси. За даними УП, Костусєв був раніше соратником українофоба Ігоря Маркова.

Одним із дітей Костусєва є нардеп від партії ЄС Олексій Гончаренко.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉