Facebook Pixel

Пройшло три роки: Китай скасував фактичну заборону на фільми Marvel

Китай припинив фактичну заборону на фільми Marvel, пише The Guardian.

Після трьох з половиною років перерви, яка коштувала компанії Disney сотень мільйонів, супергеройські фільми «Чорна пантера: Ваканда назавжди «і «Людина-мураха та Оса: Квантоманія» будуть випущені в прокат у лютому 2023 року. Фільми стануть першим релізом Marvel на другому за величиною китайському кіноринку після прем'єри фільму «Месники: Завершення» у 2019 році.

Чому в Китаї забороняють іноземні фільми

Релізи іноземних фільмів схвалюються або відхиляються регулюючими органами китайської кіноадміністрації (CFA), яка є частиною відділу пропаганди Комуністичної партії Китаю. CFA регулярно блокує випуск іноземних фільмів, щоб зберегти цензуру та захистити вітчизняну кіноіндустрію.

CFA так і не пояснила, чому фільми Marvel були заблоковані із середини 2019 року. Протягом кількох років аналітики кіноіндустрії називали кілька можливих причин:

  • присутність персонажів ЛГБТК+;
  • наявність символів патріотизму США, як от статуя Свободи;
  • прийом на роботу режисера «Вічних» Хлої Чжао, яку критикували за висловлювання про її рідну країну в інтерв'ю;
  • зростаючу політичну напруженість між США та Китаєм.

У 2022 році повідомлялося, що фільму «Людина-павук: Додому шляху нема» було відмовлено у випуску після того, як CFA попросила дистриб'ютора фільму, компанію Sony, прибрати статую Свободи зі сцен, які вони вважають занадто «патріотичними». Студія відмовилася.

Фільм «Доктор Стрендж у мультивсесвіті божевілля» також був відхилений через включення до нього персонажа з двома матерями-лесбіянками, а також через сцену з газетним кіоском, де були зображені китайські ієрогліфи газети Epoch Times, яка критикує комуністичну партію.

Китай йде на зустріч Голівуду

Фільми Marvel у минулому були касовими хітами в Китаї: перша «Чорна пантера» заробила в Китаї $105 млн у 2018 році, а «Людина-мураха та Оса» зібрала $121,2 млн того ж року.

Останнім часом з'явилися ознаки того, що Китай йде назустріч Голлівуду: фільм Джеймса Кемерона «Аватар: шлях вод и» був схвалений до випуску та показу під час святкування китайського Нового року, який зазвичай призначений лише для вітчизняних фільмів. На сьогоднішній день «Аватар: Шлях води» заробив у Китаї $220 млн.

Повернення фільмів Marvel відбувається на тлі зусиль США та Китаю щодо відновлення відносин, а також на тлі інших ознак того, що уряд Китаю пом'якшує свої жорсткі підходи до приватного сектору.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉