Facebook Pixel

«Енергоатом» розпочав підготовку до будівництва нових реакторів на Хмельницькій АЕС

Інженери Westinghouse прибули на майданчик Хмельницької АЕС для оцінки стану обладнання, яке передбачається для будівництва енергоблоку АР1000, ставка-охолоджувача та недобудованого енергоблоку № 3.

«12 висококваліфікованих інженерів американської компанії Westinghouse під керівництвом першого віцепрезидента з комерційної діяльності Westinghouse Еліаса Гедеона та віцепрезидента компанії з будівництва нових АЕС Джоела Ікера прибули на майданчик Хмельницької АЕС», – повідомляє НАЕК «Енергоатом».

618963355c8a4.jpeg

Метою візиту є докладне обстеження третього енергоблоку станції для визначення можливостей і заходів щодо його подальшої добудови. Інженери Westinghouse проведуть gap-analysis проєкту добудови енергоблоку ХАЕС-3, тобто визначать прогалини проєкту та запропонують шляхи його реалізації.

«Ми провели великий обсяг роботи з підготовки документації, зараз прибули дві команди наших інженерів зі США та Європи, які весь наступний тиждень працюватимуть з «Енергоатомом», досліджуватимуть майданчик та обмінюватимуться необхідною інформацією», — розповів перший віцепрезидент із комерційної діяльності Westinghouse. Еліас Гедеон.

За його словами, паралельно йдуть роботи з фінансовими інститутами, зокрема з американським US EXIM Bank щодо фінансування проєкту.

«Наразі вже завершено процедури ЄСПО, отримано позитивний висновок Мінзахисту навколишнього середовища, на розгляд Уряду внесено законопроєкт про добудову Х3, Х4, очікуємо найближчим часом на його схвалення та внесення на розгляд Верховної Ради України», — сказав президент ДП НАЕК «Енергоатом» Петро Котін.

Сторони також обговорили попередню оцінку майданчика щодо розташування двох нових енергоблоків.

Раніше «Енергоатом» і Westinghouse підписали меморандум про добудову четвертого енергоблоку Хмельницької АЕС за технологією AP1000 та ще чотирьох енергоблоків на майданчиках атомних електростанцій України.

Технологія AP 1000 – це апробована реакторна установка потужністю близько 1100 МВт. Проєкт має пасивні системи безпеки, високу ефективність і здатність працювати в маневровому режимі.

Реактор AP1000 має на увазі використання технологій виробництва модулів обладнання, завдяки яким можна суттєво скоротити терміни й вартість будівництва АЕС.

У довгостроковій перспективі ця технологія дасть змогу «Енергоатому» гарантувати високий рівень безпеки, надійну роботу атомної генерації, створити нові робочі місця та сприятиме суттєвому зміцненню енергетичної безпеки України.

Подякувати 🎉