Facebook Pixel

Держава сплатила сотні мільйонів за електроенергію в окупації компаніям з орбіти Шурми – ЗМІ

ДП «Гарантованний покупець» виплатив 320 млн грн за електроенергію сонячним станціям на тимчасово окупованих територіях. Серед них є станції, які належать близькому оточенню заступника голови Офісу президента Ростислава Шурми.

Про це пише Bihus.Info.

Як йшла схема оплати СЕС з окупованих теріторій

Оплачена електроенергія, ймовірно, не йшла до енергосистеми України. Але станції отримували оплату за «зеленим тарифом» до літа 2023 року, повідомляється в розслідуванні Bihus.Info. Йдеться про СЕС у Запорізькій області, що зареєстровані на:

  • ТОВ «КД Енерджі 2»;
  • ПП «Нацпрод»;
  • ТОВ «Відновлювальна Енергія Запоріжжя»;
  • ТОВ «Грін Енерджі Токмак»;
  • ТОВ «Грандпауер ЛЛС».

За даними медіа, зараз Шурма від імені Банкової керує серед іншого енергосектором України. А енергетичний бізнес, який отримав мільйони в окупації, записаний на брата Шурми та його товариша.

Так, співвласником «КД Енерджі 2» та «Відновлювальна Енергія Запоріжжя» є брат Ростислава – Олег Шурма. Станція «Нацпрод» також згадується серед реалізованих проектів на корпоративному сайті, де зібрано «зелені» проєкти Олега Шурми та партнерів.

Співвласником «Грін Енерджі Токмак» та «Грандпауер ЛЛС» є Руслан Божко, колишній підлеглий Ростислава Шурми, якого називають близькою до нього людиною. Оплату за «зеленим тарифом» в окупації також отримували низка інших виробників. Наприклад, СЕС компаній «Скіфія-Солар-1» та «Скіфія-Солар-2» бізнесмена Василя Хмельницького та партнерів, а також інших менш відомих виробників.

Власники СЕС кажуть, що їх електроенергія йде у систему України, або не мають технічні можливості це перевірити

Що ще відомо про Ростіслава Шурму

Шурма навчався в «Києво-Могилянській академії» за спеціальністю «економіка та підприємництво». У Київському економічному університеті ім. Гетьмана отримав ступінь магістра за спеціальністю «економічна теорія».

З 2006 року працював на різних посадах на підприємствах, що входять до складу холдингу «Метінвест» Ріната Ахметова (був фіндиректором Макіївського металургійного заводу, заступником голови металургійного дивізіону «Метінвест»; членом наглядової ради Маріупольського металургійного комбінату, членом ради директорів «Метінвест-Траметал» (Італія).

У 2012 прийшов на посаду гендиректора «Запоріжсталі» (входить до «Метінвесту»).

21 травня 2021 року був призначений президентом наглядової ради «Укроборонпрому».

У 2015 році Шурма очолив Запорізьку регіональну організацію проросійської партії «Опозиційний блок», утвореної шляхом ребрендингу «Партії регіонів». Від неї у 2019 балотувався на парламентських виборах.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉