Facebook Pixel

ЄІБ, Литва, Естонія. Хто фінансує відбудову і де шукати інформацію про проєкти у своєму місті

В інтерв’ю The Page заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Азархіна розповіла, де громадськість може знайти інформацію про проєкти відбудови на місцях і контролювати їх виконання.

Хто дає гроші на відновлення України

Quote«Процес відновлення насправді децентралізований, — пояснює Олександра Азархіна. — Можливо дехто уявляє, що всі гроші на відновлення надходять в одну умовну «ємність», і звідти вони розподіляються по різних каналах. Це не так. Невеликий «струмок» фінансування йде з держбюджету України, і це зрозуміло, адже оборона сьогодні — головний пріоритет. Але крім бюджету є сотні джерел фінансування і сотні отримувачів».

Серед донорів варто згадати такі міжнародні фінансові установи:

  • Європейський інвестиційний банк (ЄІБ);
  • Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР);
  • Світовий банк;
  • міжурядові проєкти.

«Вони можуть працювати як на центральному рівні з урядом, так і на регіональному, а інколи і напряму з місцевими громадами, наприклад, як у випадку з проєктом відновлення дитячого садка «Рута» в Ірпені за підтримки уряду Литви, — продовжує Азархіна. — Тобто фінансова підтримка відновлення — це мультирівневий процес, з яким без цифрової системи нам не впоратися як з точки зору координації фінансування, так і з точку зору управління проєктами, яких вже — тисячі».



Зруйнований дитячий садок в Ірпіні. Фото: dream.gov.ua

Зруйнований дитячий садок в Ірпіні. Фото: dream.gov.ua

Прєкт відновлення дитячого садку в Ірпіні. Ілюстрація: dream.gov.ua

Прєкт відновлення дитячого садку в Ірпіні. Ілюстрація: dream.gov.ua

Де шукати інформацію про проєкти відновлення на місцях

Для забезпечення прозорості, підзвітності та базового менеджменту процесів відновлення в Україні створюється екосистема DREAM. Станом на початок листопада в неї завантажено вже понад 1,5 тис. проєктів. Проте повний функціонал системи запрацює вже в 2024 році.

Quote«Я наголошую на важливості ролі громадськості. Вона має бути обізнана і на місцях залучатися як до планування, так і до контролю процесу відбудови. Крім того, ця інформація буде цікавою для всіх правоохоронних органів, і вони дуже чекають, коли все запрацює», — зазначає Олександра Азархіна в інтерв’ю The Page.
Система DREAM

Система DREAM

Яку інформацію про проєкти відновлення можна знайти в системі DREAM

Відповідно до даних, які вже внесені в систему DREAM, ЄІБ бере участь у 194 проєктах відновлення із внеском в 8,324 млрд грн. Наприклад, ЄІБ виділяє кошти на капітальний ремонт Баришівського ліцею на Київщині, зруйнованого внаслідок російської агресії.

Проєкт реконструкції ліцею в Баришивці, який частково фінансує ЄІБ. Фото: dream.gov.ua

Проєкт реконструкції ліцею в Баришивці, який частково фінансує ЄІБ. Фото: dream.gov.ua

Також ЄІБ бере участь у капітальному ремонті пошкодженого під час бойових дій Макарівського ліцею Бучанського району Київської області.

Зруйнований навчальний заклад у Макарові. Фото: dream.gov.ua

Зруйнований навчальний заклад у Макарові. Фото: dream.gov.ua

Тим часом Литва фінансує два проєкти у Бородянці і один — в Ірпені на Київщині, що вже також можна побачити в системі DREAM. Сумарний внесок Литви в ці проєкти становить біля 545,5 млн грн. Олександра Азархіна уточнює, що Литва з Агентством відновлення підписали меморандум про розробку проєктів повторного використання — типових проєктів шкіл, які спростять громадам розробку проєктної документації. В системі DREAM також є інформація про чотири проєкти, які фінансує Естонія.

Зокрема, Литва, за інформацією системи DREAM, фінансує реконструкцію будівлі ліцею у Бородянці Київської області, яка зазнала руйнувань внаслідок ракетно-бомбових ударів. На цей кошт також побудують нове бомбосховище.

Постраждалий ліцей в Бородянці. Фото: dream.gov.ua

Постраждалий ліцей в Бородянці. Фото: dream.gov.ua

А Естонія бере участь у будівництві сховища для закладу дошкільної освіти в м. Овручі Коростенського району Житомирської області.

У відповідь на питання про країни, які зголосилися на пропозицію президента Зеленського брати шефство над відновленням конкретних регіонів, Олександра Азархіна згадала Данію.

Quote«Країни по-різному підійшли до цього питання. Саме так, як президент просив, робить Данія в Миколаївській області. Вони фактично впроваджують комплексний підхід, але це не означає, що тільки Данія допомагає Миколаївщині. Там також є низка інших країн, які активно беруть участь у відновленні», — зазначила Азархіна.

Проте в системі DREAM поки не вдалося знайти інформацію про проєкти, які фінансує Данія на Миколаївщині.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉