Facebook Pixel

Цифровізація проти корупції. Головне з інтерв’ю Олександри Азархіної з Мінвідновлення про відбудову

На етапі відновлення Україна залежатиме від коштів міжнародних партнерів, які наполягають на підзвітності і прозорості та занепокоєні рівнем корупції в Україні. В інтерв’ю The Page заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Азархіна розповіла про інструменти, які допоможуть знизити корупційні ризики під час відбудови. Наведемо п’ять головних тез.

Чому необхідно цифрове управління відбудовою

Quote«Корупція — це, перш за все, методи та інструменти, які погано працюють. Тому наша мета — запровадити ефективні інструменти та системи», — зазначила в інтерв’ю The Page Олександра Азархіна.

Головним запобіжником від корупції в процесі відновлення України має стати цифрове управління відбудовою. Для цього в Україні створюється екосистема DREAM, яку задумали для забезпечення прозорості, підзвітності та базового менеджменту процесів відновлення.

Олександра Азархіна, заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України. Фото: Мінвідновлення

Олександра Азархіна, заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України. Фото: Мінвідновлення

Як фінансується відновлення України

Quote«Процес відновлення насправді децентралізований. Можливо дехто уявляє, що всі гроші на відновлення надходять в одну умовну «ємність», і звідти вони розподіляються по різних каналах. Це не так. Невеликий «струмок» фінансування йде з держбюджету України, і це зрозуміло, адже оборона сьогодні — головний пріоритет. Але крім бюджету є сотні джерел фінансування і сотні отримувачів», — зазначає Азархіна.

Серед донорів співрозмовниця The Page згадує міжнародні фінустанови: ЄІБ, ЄБРР, Світовий банк, міжурядові проєкти, що можуть співпрацювати з урядом, на регіональному рівні, або безпосередньо з місцевими громадами. Тому, на думку Олександри Азархіної, фінансування відновлення є мультирівневим процесом, з яким важко впоратися без єдиної цифрової системи.

Школа на Чернигівщині, відновлення якої фінансує European Investment Bank. Фото: dream.gov.ua

Школа на Чернигівщині, відновлення якої фінансує European Investment Bank. Фото: dream.gov.ua

Що таке система DREAM

DREAM — державна цифрова екосистема управління відновленням.

За словами Азархіної, DREAM інтегрується з наступними державними ІТ-інструментами та системами:

  • реєстр пошкодженого та знищеного майна (РПЗМ);
  • Prozorro;
  • портал державної електронної системи у сфері будівництва (ЄДЕССБ);
  • «Дія»;
  • реєстр юридичних осіб;
  • електронна система казначейства Spending.gov.ua;
  • галузева система управління відбудовою інфраструктури;
  • геоінформаційна система управління регіональним розвитком (знаходиться в розробці);
  • система електронного контрактингу (знаходиться в розробці).

«Інтегруючи ці системи між собою, DREAM забезпечує обмін даними на кожному етапі реалізації проєкту, а отже — наскрізне управління і контроль», — підкреслює Азархіна.

Система DREAM

Система DREAM

Коли в системі DREAM запрацює моніторинг відбудови

Як зазначила Олександра Азархіна в інтерв’ю The Page, система DREAM вже працює, і від початку в її основу покладений принцип «всі бачать все». Станом на кінець жовтня 2023 року в систему вже завантажили понад 1,5 тис. проєктів. Крім цього, вже доступний публічний АРІ. Але це тільки початок.

Quote«Наразі в бета-тестуванні перебуває функціонал користувача — громад та інших державних установ, відповідальних за відбудову. Цей функціонал дає можливість створити проєкт та провести його через весь цикл впровадження. Поки що він покриває мінімально необхідні дані для моніторингу, але разом з українськими та міжнародними партнерами ми допрацьовуємо комплексну методологію життєвого циклу проєкту в DREAM аби повністю відповідати кращим міжнародним практикам. Очікуємо, що цей етап ми завершимо в першому кварталі 2024 року», — розповіла Азархіна.

Також, за словами Азархіної, найближчим часом має розпочатися технічна реалізація функціоналу для залучення громадян — тобто модуль «єДемократія».

Як громадськість може контролювати відбудову на місцях за допомогою DREAM

В інтерв’ю The Page Олександра Азархіна наголосила на важливості ролі громадськості, яка на місцях має залучатися до планування і контролю процесу відбудови.

Quote«Біля будівельного майданчика має бути QR-код, який веде на систему DREAM. А якщо його не буде, об’єкт можна буде знайти на мапі у DREAM і перевірити, хто є підрядником, які заплановані роботи тощо. І якщо там вказано, що на певний час вже має бути відремонтований фасад і за це вже сплачені кошти, а за фактом роботи не виконані, то у відповідальних осіб мають виникнути проблеми», — наводить приклад Азархіна.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉