Facebook Pixel

єВідновлення, пілоти відбудови, новий Крим — головне з інтерв’ю Олександри Азархіної, Мінвідновлення

Про втрати України у повномасштабній війні і перші кроки на шляху відбудови країни Олександра Азархіна, заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України розповідає у великому інтерв’ю The Page. Наведемо 10 головних тез.

Як оцінюються збитки України від війни

За словами Олександри Азархіної, в усіх комунікаціях Мінвідновлення спирається на цифру в $411 млрд відповідно до Rapid Damage and Needs Assessment (RDNA) — оцінки збитків, яку підготував уряд України разом зі Світовим Банком, Єврокомісією та ООН. Ці дані оприлюднили у лютому 2023 року, і тому вони вже не відображають всю картину. Але наступний звіт варто чекати у лютому 2024 року.

Навіщо Україні Реєстр пошкодженого та знищеного майна (РПЗМ)

Весною 2022 року в Україні почали створювати РПЗМ, який містить юридично верифіковану інформацію, внесену та перевірену за певними процедурами. За словами Азархіної ці дані можна використовувати для прийняття державних актів, розрахунку виплати компенсацій, а також в судах та для стягнення репарацій. В РПЗМ вже є понад півмільйона повідомлень про руйнування та пошкодження, з яких майже половина – верифіковані органами місцевого самоврядування.

Як працює механізм надання компенсації за дрібні ремонти

У межах системи «єВідновлення» з травня 2023 року українці можуть отримати компенсацію на ремонт пошкодженого житла на суму до 200 тис. грн.

Quote«Тут діє дуже спрощена процедура, — пояснює Олександра Азархіна в інтерв’ю The Page. — Людині достатньо залишити заявку в «Дії». Інформація потрапляє до органів місцевого самоврядування. Вони створюють комісію, яка приходить і засвідчує, що житло дійсно постраждало. Комісія на місцях не вирішує, скільки людина має отримати грошей на ремонт, а просто заповнює спрощений чек-лист. В його основу закладена формула, за якою вираховується сума компенсації до 200 тис. грн».
Більше 50 тис. заявок подали українці на отримання компенсації за ремонт пошкодженого житла

Більше 50 тис. заявок подали українці на отримання компенсації за ремонт пошкодженого житла

Що робити, якщо 200 тис. на ремонт пошкодженого житла не вистачає

Протягом кількох наступних місяців має запрацювати механізм компенсації середніх ремонтів вартістю від 200 тис. грн до 500 тис. грн. Але тут, за словами Азархіної, процедура буде складнішою, ніж у випадку з дрібним ремонтом житла. Тобто коли громадянам надаватимуть більше грошей, для верифікації буде замало лише чек-листа.

А як бути тим, хто вже встиг відремонтувати пошкоджене війною житло власним коштом

Громадяни, які вже відремонтували своє житло, що зазнало руйнувань, за власний рахунок, зможуть отримати компенсацію з 1 січня 2024 року. За словами Олександри Азархіної, гроші будуть надходити безпосередньо на рахунки громадян, що унеможливлює корупційні ризики з боку підрядників, обласних адміністрацій чи міської влади.

Як «єВідновлення» сприяє детінізації

В інтерв’ю The Page Олександра Азархіна поділилася спостереженням про те, що система «єВідновлення» сприяє обіленню економіки. Адже для запобігання зловживанням з боку отримувачів компенсацій на ремонт кошти зі спеціального рахунку можна використати лише на будівельні матеріали або на будівельні роботи. Це стимулює бізнес детінізовувати діяльність.

Quote«Навіть маленький ФОП, який на ринку продає будматеріали, вже встановлює POS-термінал, щоб отримувати оплату з карток «єВідновлення». Тобто підтримка надається ще й малому та середньому бізнесу: близько 85% зареєстрованих постачальників — це фізичні особи — підприємці», — розповіла Азархіна.

Хто вже скористався системою «єВідновлення»

Олександра Азархіна поділилася з The Page цікавим спостереженням, що третина заявників у рамках програми «єВідновлення» – люди старшого віку, трьом із них – 97 років. На думку Азархіної, це свідчить про глибину диджиталізації. Проте, щоб зробити послугу ще доступнішою, можливість роботи з «єВідновленням» планують відкрити через ЦНАПи.

Як відбуватиметься комплексна відбудова зруйнованих міст

Війна, на жаль, триває. Відповідно повноцінну комплексну відбудову постраждалих регіонів ще зарано розпочинати. Але цього року вже стартував експериментальний проєкт комплексного відновлення в шести населених пунктах.

Як приклад Азархіна згадує зруйноване росіянами село Посад-Покровське Херсонської області. Замовником робіт там виступає Агентство відновлення, яке разом з провідними українськими архітектурними бюро готує відбудову декількох ключових об’єктів. Проєкт передбачає поєднання сучасних дизайнерських рішень з місцевими архітектурними мотивами, що допоможе відтворити автентичність населеного пункту. Серед інших учасників експерименту – селище Ягідне у Чернігівській області, Бородянка та Мощун на Київщині тощо.

Селище Ягідне, яке стало відоме через звірства рашістів, стало учасником експериментального проєкту комплексного відновлення. Фото: Вікіпедія

Селище Ягідне, яке стало відоме через звірства рашістів, стало учасником експериментального проєкту комплексного відновлення. Фото: Вікіпедія

Як іде капітальний ремонт постраждалих будинків

Багатоквартирні будинки, проблеми яких не можна вирішити індивідуальними компенсаціями, чекає капітальний ремонт. За словами Азархіної, за кошти Фонду ліквідації наслідків збройної агресії та фонду United 24 в 2023 році вже зробили близько 200 капітальних ремонтів багатоквартирних будинків. Ще майже 150 об’єктів відремонтували за кошти Фонду енергоефективності, який фінансується ЄС.

Чи готується Україна до реінтеграції Криму

Олександра Азархіна розповіла The Page про роботу над стратегією відновлення Криму після окупації спільно з Представництвом Президента України в АР Крим. В цій концепції з’ясовується, куди мають надходити інвестиції, де необхідні реформи та ін.

Україна має готуватися до повернення Криму

Україна має готуватися до повернення Криму

Quote«До речі, від бізнесу ми вже маємо зобов’язання якомога швидше розпочати роботи у звільненому Криму. Там будуть не тільки передові телеком-послуги, мобільний зв’язок, але й мережа освітніх закладів, виробництв та, наприклад, перше «фізичне» відділення Монобанку», — поділилась планами співрозмовниця The Page.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉