Facebook Pixel

В Мінвідновлення розповіли, як будуть компенсувати ремонт зруйнованого житла дорожче 200 тис. грн

В інтерв’ю The Page Олександра Азархіна, заступниця голови Мінвідновлення, повідомила, що від моменту запуску програми «єВідновленням» в Україні вже задовольнили 20 тис. заяв на 1,6 млрд грн. У межах цієї ініціативи українці отримують до 200 тис. грн на дрібний ремонт житла, пошкодженого війною. Розглянемо детальніше, які можливості для громадян вже діють і які готуються.

Компенсація на дрібний ремонт житла

Quote«Зараз, коли прийшла перша аналітика [станом жовтень 2023 року], ми можемо говорити, що громадяни вже подали понад 50 тис. заяв за програмою «єВідновлення», – повідомила The Page Азархіна. – Цікаво, що третина заявників – люди старшого віку, трьом із них – 97 років, це говорить про справжню глибину диджиталізації в нашій країні. Водночас наша команда працює і над можливістю роботи з «єВідновленням» через ЦНАПи, що має зробити послугу ще доступнішою».

Нагадаємо, приймати заявки за програмою «єВідновлення» розпочали 10 травня 2023 року. У червні перші заявники вже отримали компенсації на дрібний ремон. Нині в Мінінфраструктури готують низку ініціатив, спрямованих на відшкодування більш масштабних руйнувань.

Як податися на компенсацію. Інфографіка: Мінвідновлення

Як податися на компенсацію. Інфографіка: Мінвідновлення

Компенсація середніх ремонтів вартістю від 200 тис. грн до 500 тис. грн

Тут, за словами Азархіної, процедура буде складнішою, ніж у випадку з дрібним ремонтом житла. Адже коли людям надаватимуть більше грошей, для верифікації буде замало лише чек-листа. Механізм має запрацювати в наступні кілька місяців.

Компенсації ремонтів, зроблених за свій кошт

Ця програма запроваджується з 1 січня 2024 року. Завдяки цьому зможуть отримати компенсації ті громадяни, які встигли власними силами відремонтувати своє житло, пошкоджене внаслідок повномасштабної війни. За словами Олександри Азархіної, гроші будуть надходити безпосередньо на рахунки громадян, що унеможливлює корупційні ризики з боку підрядників, обласних адміністрацій чи міської влади.

Компенсація за відремонтоване за власний кошт житло буде доступна з 2024 року. Інфографіка: Мінвідновлення

Компенсація за відремонтоване за власний кошт житло буде доступна з 2024 року. Інфографіка: Мінвідновлення

Житлові сертифікати

«А для тих, у кого житло повністю знищене, ми маємо запропонувати житлові сертифікати. Їх зможуть отримати громадяни України, які втратили житло на підконтрольних Україні або окупованих територіях і виїхали звідти. Для цих категорій процедура буде відрізнятися. З непідконтрольною територією, звісно, буде складніше, тому що там для верифікації доведеться спиратися на супутникову зйомку», — розповіла Олександра Азархіна в інтерв’ю The Page.

Для отримання житлового сертифіката громадяни також зможуть подавати заявку через «Дію». Сертифікат в Україні можна буде використовувати на купівлю житла на первинному чи вторинному ринку, у тому числі з іпотекою або на будівництво власного будинку. Обсяг компенсації буде розраховуватися виходячи з вартості квадратного метра, рівня цін в регіоні, типу будинку тощо.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉