Facebook Pixel

Який новий рекорд встановила ціна золота. Названі ТОП-5 передумов її зростання у 2024 році

Ціна золота 12 квітня 2024 року встановила черговий рекорд. В Bloomberg повідомляють, що вперше золото подолало позначку в $2400 доларів за унцію в п'ятницю вранці, піднявшись на 1,2%, до $2400,67. Цей стрибок видання пояснює зростанням геополітичної напруги на Близькому Сході.

Скріншот tradingeconomics.com

Скріншот tradingeconomics.com

Quote«Загалом, золото характеризується періодами затяжного зростання та спаду. З 2012 до 2018 року ціни на золото падали з рівня $1900 до $1500 за унцію. А з 2022 року ми спостерігаємо досить впевнене зростання з рівня $1700», — пояснює в коментарі The Page Дмитро Чурин, директор аналітичного департаменту інвестиційної компанії Eavex Capital.

The Page розпитав експертів і визначив головні фактори, завдяки яким у 2024 році триває період високих цін на жовтий метал.

Чому ціна золота зростає у 2024 році — ТОП-5 факторів

Геополітична напруженість

Анна Золотько, директор департаменту казначейських операцій Unex Bank, зазначає, що підтримки золоту додає доволі напружена глобальна політична ситуація — інвестори придивляються до війни в Україні, поведінки КНР відносно Тайваню, подій навколо Ізраїлю.

На думку Віктора Шулика, директора департаменту управління проєктами рейтингового агентства ІBI-Rating, російське вторгнення в Україну могло стати каталізатором для перегляду гарантій збереження активів між різними країнами, що призвело до посилення попиту на захисні активи з високою власною ліквідністю — насамперед металічне золото.

Активна покупка золота центробанками

Центробанки різних країн золото приваблює як захисний актив в період геополітичної нестабільності. Опитані The Page експерти звертають увагу на особливо масштабні закупівлі золота Народним банком Китаю, які тривають вже 17 місяців поспіль. У результаті станом на березень 2024 року золоті запаси Китаю досягли 72,75 млн тройских унцій (2,263 тис. тонн). Накопичує запаси золота і центробанк росії. Золоті запаси у міжнародних резервах рф у 2023 році сягнули 2,36 тис. тонн.

Штаб-квартира Народного Банку Китаю у Пекіні. Фото: Вікіпедія

Штаб-квартира Народного Банку Китаю у Пекіні. Фото: Вікіпедія

Можливе зниження ставки ФРС США

На думку Олександра Мартиненка, голови департаменту корпоративного аналізу групи ICU, головною передумовою зростання цін на золото стало очікування нижчих ставок ФРС і ЄЦБ. Адже їх зниження призведе до падіння дохідності казначейських облігацій США, які виступають головним конкурентом золота серед малоризикових напрямів інвестицій.

Спекулятивна гра

На думку Анни Золотько, нові рекорди цін на золото насамперед є наслідком спекулятивної гри як інституціональних інвесторів, так і армії приватних інвесторів, що значно зросла протягом останніх кількох років.

Quote«Фундаментальних причин для зростання вартості золота не так вже й багато. Наразі, пояснюючи впевнене зростання ціни в останні два місяці, прийнято згадувати про очікування зниження базових ставок ФРС США, а також про закупівлі золота центробанком. Обидва ці чинники мають вплив на ринок, але здебільшого через оцінку їх потенційними інвесторами», — коментує Золотько.
Ще ніколи тройська унція золота не коштувала так дорого, як у квітні 2024 року. Фото: Pixels

Ще ніколи тройська унція золота не коштувала так дорого, як у квітні 2024 року. Фото: Pixels

Вибори в США

На думку Олександра Мартиненка, наразі стає все більш помітним вплив на ринок невизначеності, пов’язаної з наближенням президентських виборів у США. Адже можлива зміна адміністрації може суттєво позначитися на світових геополітичних розкладах. Враховуючи серед іншого і цей фактор, співрозмовник The Page очікує, що найближчим часом ціни на золото залишатимуться на високих рівнях.

Уточнимо, чергові вибори президента США заплановані на 5 листопада 2024 року. Відповідно, тиск цього фактора на ринок золота, ймовірно, зберігатиметься до кінця осені.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉