Facebook Pixel

Банки України втратили понад 1 млрд грн від війни

Збитки українських банків від війни, зокрема від знищення та пошкодження майна, збільшились на 50%, до 1,05 млрд грн станом на 2 липня 2023 року порівняно з червнем 2022-го – 700 млн грн. Даних за 2024 рік ще не надається, повідомив НБУ порталу Minfin.

Що робили банки, які не встигли вивезти готівку під час бойових дій

Якщо банки не встигали вивезти готівку з місць, де ведуться бойові дії, Нацбанк офіційно дозволив пошкоджувати гривневі купюри. Водночас на пошкодження іноземних валют, зокрема доларів і євро, дозволу не було, оскільки вони не випускаються в Україні.

За даними Minfin, це право від НБУ отримали 10 банків, проте лише три фактично ним скористалися. Банкам відшкодовували збитки від втрати готівки, якщо вони діяли за інструкцією регулятора: передавали пошкоджені банкноти до регіонального підрозділу грошового обігу НБУ разом із актом про пошкодження.

У Нацбанку не назвали суму пошкодженої гривні, водночас визнали, що російські окупанти грабували відділення українських банків. Росіяни викрадали навіть пошкоджену гривню, ймовірно, щоб дестабілізувати ситуацію у фінансовій сфері.

Нагадаємо, станом на жовтень 2022 року Нацбанк вилучив з обігу близько 8 млн грн пошкоджених грошей, які вкрали росіяни, після чого намагалися збувати готівку через термінали.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉