Facebook Pixel

До Києва їде Орбан

До Києва їде Орбан

До Києва їде Орбан

Віктор Орбан, як очікується, здійснить несподіваний візит до Києва у вівторок 2 липня. Про це пише The Guardian.

Джерела видання повідомляють, що проросійський прем'єр Угорщини планує відвідати Президента Володимира Зеленського наступного дня після початку головування в ЄС. Це стане першою поїздкою Орбана до України після початку повномасштабного російського вторгнення.

Одне з київських джерел підтвердило плани.

Quote«Орбан буде тут завтра, якщо не буде змін в останню хвилину», — сказало джерело.

Одне з джерел у Будапешті повідомило, що плани візиту з'явилися після тривалих перемовин щодо питання про права угорськомовної меншини в Україні.

Quote«Передумовою для зустрічі було вирішення питання прав національних меншин. Протягом останніх тижнів було досягнуто домовленості. Вони зможуть оголосити про це як про успіх», — повідомило джерело в Будапешті, знайоме з підготовкою до візиту.

Хоча питання прав громадянства є однією з найголосніших претензій Будапешта щодо України, Орбана звинувачують у використанні цього питання як димової завіси для просування російських тез щодо війни.

Тим часом Будапешт тримає канали зв'язку з москвою відкритими, а міністр закордонних справ Орбана Петер Сійярто з початку війни здійснив щонайменше п'ять поїздок до росії, востаннє відвідавши минулого місяця економічний форум у Санкт-Петербурзі.

У понеділок Угорщина почала головування в ЄС на ротаційній основі до кінця року, до жаху багатьох інших європейських політиків, зважаючи на часті сутички країни з Брюсселем з питань верховенства права та зовнішньої політики.

Високопоставлений дипломат ЄС нещодавно підсумував рівень занепокоєння з приводу того, що Угорщина перебирає на себе головування в ЄС.

Quote«Я приймаю пігулки, щоб заспокоїти себе, коли говорю про це питання, тому що це стає дійсно смішним ... на кожному кроці ви бачите, як угорці перешкоджають здатності України боротися з агресором», — сказав він.

Київське джерело видання повідомило, що наразі існує невизначеність щодо того, чи їде Орбан до Києва у двосторонній якості, чи як представник ЄС.

Quote«Очевидно, що існує конфлікт [між інтересами ЄС і Будапешта]», — сказало джерело.

Нагадаємо, що минулого тижня уряди країн ЄС погодилися використати 1,4 млрд євро прибутку від заморожених російських активів для постачання зброї та іншої допомоги Україні в обхід угорського вето, яке так часто затримувало рішення ЄС щодо України. У відповідь Будапешт звинуватив ЄС у «безсоромному» порушенні власних правил.

Подякувати 🎉