Facebook Pixel

Міжнародний захист для українців у Європі можуть продовжити до 2025 року, — Єврокомісія

Європейський Союз готовий підтримувати Україну стільки, скільки потрібно. Міжнародний захист для українців вже продовжено до березня 2024 року і може бути продовжено ще до 2025 року. Про це повідомила пресслужба Єврокомісії.

Єврокомісія готова зробити необхідні кроки для подальшого продовження, якщо буде потрібно. Після максимального можливого терміну тимчасового захисту буде застосовуватись скоординований підхід ЄС для забезпечення плавного переходу біженців до інших правових статусів. Також буде надаватись цілеспрямована підтримка тим, хто хоче повернутися додому в Україну.

Quote «ЄС також надав фінансову підтримку для задоволення потреб переміщених осіб. ЄС надав загалом 13,6 млрд євро додаткового фінансування в рамках пакетів CARE та FAST-CARE. 1 млрд євро було перепрограмовано в рамках фондів згуртування, а 400 млн євро було виділено із фондів у внутрішніх справах», — йдеться у повідомленні.

З огляду на результати цього року реалізації, Комісія вважає, що Директива про тимчасовий захист має залишатися частиною набору заходів, доступних на рівні ЄС. Комісія працюватиме із співзаконодавцями, щоб переконатися, що Європейський Союз оснащений необхідними інструментами в майбутньому, та забезпечити належне узгодження з пропозицією Комісії з Постанови про кризові та форс-мажорні обставини.

Контекст. З 4 березня 2022 року близько 4 мільйонів осіб отримали негайний захист у ЄС, з них понад 3 мільйони – у першій половині 2022 року. Усі зареєстровані мають право на доступ до ринку праці, освіти, охорони здоров'я та житла. Відповідна Директива про тимчасовий захист виявилася важливим інструментом для забезпечення негайного захисту в ЄС і повинна залишатися частиною інструментарію, доступного Європейському Союзу в майбутньому.

Подякувати 🎉