Facebook Pixel

Загроза вибуху на ЗАЕС: як ефективно захиститися від радіації

Загроза вибуху на ЗАЕС: як ефективно захиститися від радіації

Загроза вибуху на ЗАЕС: як ефективно захиститися від радіації

22 червня президент Володимир Зеленський заявив, що українська розвідка отримала інформацію про те, що РФ може здійсниіти теракт на Запорізькій АЕС із викидом радіації. Після заяви глави держави, у столичних аптеках розпочався ажіотаж: люди масово скуповують ліки «проти радіації» — йодид калію.

Чи буде ефективним вживати йодид калію при вибуху на ЗАЕС

МОЗ попереджає, що йодид калію захищає від радіоактивного зараження тільки щитоподібну залозу, але не інші органи і тканини. Тому за радіаційної небезпеки необхідно дотримуватися низки правил:

  • стежити за інформацією з офіційних джерел;
  • дотримуватися вказівок місцевих органів влади;
  • перебувати в укритті та знезаражувати верхній одяг.
Quote«Йодид калію слід приймати, тільки якщо ви отримали таку вказівку від органів влади або ДСНС. Приймати йодид калій для профілактики без потреби — неприпустимо. Це може зашкодити вашому здоров'ю. Також важливо, що йодна профілактика здійснюється одноразово. Тобто вживання йоду зараз не має сенсу», — зазначили в МОЗ.

Крім того, щодо вживання йодиду калію висловилися і в Державному науково-технічному центрі з ядерної та радіаційної безпеки.

Quote«На сьогодні немає причин вживати таблетовані препарати йоду чи його розчини. Безпідставне вживання пігулок Калію Йодиду загрожує вашому здоров’ю. Проковтування настоянки йоду, Бетадину або розчину Люголя можуть викликати серйозні опіки слизової та отруєння», — говориться в повідомленні.

Для чого приймають йодид калію

Для запобігання пошкодженням щитоподібної залози Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує приймати таблетки йодиду калію. Цей препарат дозволяє безпечно наситити щитоподібну залозу йодом, що дозволяє захистити її від небезпечних ізотопів йоду, які утворюються під час аварій на ядерних об'єктах.

Для боротьби з наслідками вибуху на АЕС застосовують не тільки йод, оскільки в результаті аварії можуть бути викинуті в довкілля інші радіоактивні елементи. У таких випадках, крім щитоподібної залози, можуть бути пошкоджені шкіра, дихальні шляхи, шлунок, кишечник, нервова система та органи кровотворення. Цей стан, що характеризується комплексними ушкодженнями, називається променевою хворобою.

Коли приймати йодид калію при підвищеному рівні радіації

Рекомендується приймати профілактичну дозу йодиду калію лише після офіційного повідомлення про ядерну загрозу. Таке повідомлення розповсюджуватиметься місцевими органами виконавчої влади за допомогою всіх доступних засобів масової інформації.

Поодиноке застосування йодиду калію забезпечує захист щитоподібної залози протягом 24 годин. Повторне застосування препарату допустиме лише за рекомендацією місцевих органів охорони здоров'я.

Скільки йодиду калію вживають при радіаційній загрозі

  • діти до 1 місяця (немовлята й діти, які перебувають на грудному вигодовуванні) – 16 мг,
  • діти від 1 місяця до 3 років – 32 мг,
  • діти від 3 до 12 років – 62,5 мг,
  • підлітки від 13 до 18 років, дорослі до 40 років, вагітні та матері, які годують грудьми – 125 мг.

Людям старшим 40 років калій йод не призначають!

Які можуть бути наслідки прийому розчину йоду

Варто знати, що йодид калію неможна замінити спиртовою настоянкою йоду, яка зазвичай використовується для обробки ран, може призвести до опіків слизової оболонки горла, стравоходу або шлунка. Можливий швидкий розвиток набряку стравоходу та виразок шлунка.

Надлишок йоду може спричинити алергічні реакції та порушення роботи шлунка та кишечника. Навіть кілька крапель йоду можуть викликати біль у животі, блювоту та пронос у людини.

Тривалий прийом таблеток йодиду калію без призначення лікаря може вплинути на здоров'я щитоподібної залози. На тлі надмірного вживання йоду може виникнути її запалення – тиреоїдит.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉